Michal: DASAd peavad olema parteide tegevusest lahus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi esialgse kava kohaselt pidi loodavate erakondade sihtasutuste rahastajaid hakkama kontrollima siseministeerium, siis nüüd on plaanis see kohutus panna erakondade rahastamise järelevalvekomisjonile.

«Juhin tähelepanu, et demokraatia arendamise sihtasutuste (DASA) tegevus, eriti rahalises plaanis peab olema selgelt lahus erakondade tegevusest. See on nurgakivi, millel sihtasutuste usaldusväärsus saab põhineda,» rääkis justiitsminister Kristen Michal tänasel valitsuse pressikonverentsil. Ministri kinnitusel tuleks DASAde puhul jälgida, et na ei sekkuks igapäevapoliitikasse, ei teeks valimiskampaaniaid.

«Sellega seondub siseministeeriumi ettepanek kaaluda erinevaid kontrollimehhanisme,» selgitas minister. Praeguse kava kohaselt peab siseministeerium kontrollima sihtasutuste võimalike rahastajate nimekirju, kuid seda peetakse liiga kulukaks. Seetõttu tehti Michali sõnul ettepanek, et võimalikke rahastajaid hakkaks kontrollima riigikogu juures tegutsev erakondade rahastamise komisjon, kes vajadusel saaks kaasata ka teisi institutsioone.

Michali sõnul võiks erakondade rahaasjadel silma peal hoidev komisjon raha väärkasutuse korral, näiteks on seda kasutatud valimiskampaaniaga seoses, teha ettepaneku raha tagasi küsida või siis peetakse see summa kinni tulevastelt maksetelt. Michali sõnul on kindel, et DASAde rahastamisel ei saa kaasata eraettevõtteid. «Eestis pole see kohane,» kinnitas ta. Minister lisas, et parim kontroll ongi see, kui kõik sihtasutustega seotud kulud ja tulud on avalikud.

«Mulle tundub, et vahel lööb meis kõigis rehepapp välja. Me oleme eri fondide, Friedrich Naumani Fondi, Konrad-Adenauer-Stiftungi, kaudu saanud olulist abi Eesti poliitilise kultuuri loomisel,» põhjendas peaminister Andrus Ansip DASAde loomise vajadust. Tema sõnul on nüüd Eesti kord aidata riike, kus hakatakse erakondade süsteemi üles ehitama. «On loomulik, et me anname sellist abi Moldovas, Ukrainas ja teistes riikides. Nii vaesed me ka ei ole,» kinnitas Ansip. Ta lisas, et kuna Eesti on ise palju abi saanud, siis nüüd on riigil moraalne kohus seda ka tagasi anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles