Huawei muutus viimase aastakümnega üheks olulisemaks mängijaks nutitelefonide maailmas

Copy
Foto: Huawei

Oma P-seeria toodetega sisenesid nad üliedukalt lipulaevaturule ning vallutasid paljude entusiastide südameid. Samuti suutsid nad aastatega olla üks innovaatilisemaid tehnoloogiafirmasid, tuues näiteks Mate20 Pro mudeliga võimalust juhtmevabalt laadida teisi seadmeid – nüüdseks populaarseks saanud omadus, mida kopeerivad ka teised telefonitootjad. Samuti just Huawei hakkas populariseerima suuremaid akusid, mida tehnika armastajad on aastaid palunud.

Viimasel kahel aastal on Huawei aga pälvinud kõigi tähelepanu sellega, kuidas firmat on mõjutanud kindlad poliitilised liikumised ja otsused. Just USA poliitiliste otsuste tulemusel pidi Huawei asendama Google Play Store’i enda inseneride arendatud Hauwei AppGallery’ga, mis on nüüd juba kasvanud maailma kolmandaks suurimaks äpipoeks.

Vaatame täpsemalt, mida telefon endast kujutab.

EHITUSKVALITEET

Huawei P40 Pro+ on kindlasti lipulaevade klassis – seda on näha nii disainist kui ka ehituskvaliteedist. Telefon istub käes hästi ja mugavalt – keskmise suurusega kätega inimesele on see täpselt paras. Küljed ja tagaosa on tehtud spetsiaalselt töödeldud keraamilisest materjalist, mis meenutab klaasi, kuid ei ole nii libisev. Sõrmejäljed aga jäävad sama hästi peale nagu klaasile.

Foto: Huawei

Telefoni disaini silmapaistvamaks osaks võib kindlasti nimetada kaamerakompleksi – võimas kaamerasüsteem vajab suurt pindala ja Huawei P40 Pro+ puhul ka sügavust, mistõttu telefoni paksus just kaamerapiirkonnas on väga suur. Kui telefon on laua peal, siis see logiseb ning võib kindlaid inimesi häirida. Suure tõenäosusega kaob probleem korraliku ümbrisega, kuid sellest sõltumata ei saa seda momenti mainimata jätta.

EKRAAN

Eespoolt on Huawei P40 Pro+ samuti lipulaeva kvaliteediga – 6,58-tolline 1200 x 2640 lahutusega OLED-ekraan on lisaks kõigele ka HDR10 toega, mis võimaldab nautida näiteks Netflixi või muud HDR-toega sisu parimas võimalikus pildikvaliteedis. Samuti otsustas Huawei kurikuulsa kulmu asemel minna ekraani väljalõikega, mahutades esipaneeli kaks kaamerat.

Tarkvara võimaldab ekraanivärve reguleerida oma maitse järgi või valida näiteks kindlate eelsätestatud režiimide vahel, nii et valikut on nii entusiastidele kui ka tavakasutajatele. Sellise lähenemise eest võib Huawei arendajatele anda au ja kiitust – rohkem võimu kasutaja kätes on õige lähenemine.

Kindlasti peab mainima aina populaarsemaks muutvat sujuvat 90 Hz ekraanirežiimi. Telefoni kasutuskogemus tundub seetõttu kiirem ja sujuvam, kuid see kindlasti vähendab aku kestvust.

AKU

Rääkides akust, tahaks taas tänada Huaweid selle eest, et nad aktiivselt populariseerivad suuremaid akusid. Huawei Mate- ja P-seeria nutitelefonid ammu kasutavad silmapaistvalt suuri akusid – see on alati tõmmanud äpientusiaste, kes kasutavad telefoni tohutult palju ning 3000 mAh-mahutavusega aku ei vasta nende vajadustele.

Huawei P40 Pro+ kasutab 4200 mAh akut ning telefon pidas mul kõigi funktsioonide kasutamisel vastu kaks päeva. Arvestades telefoniga koos tulevat 40W kiirlaadijat, sain ma laadida seda mõnekümne minutiga päeval või isegi hommikul, vältides seadme öö läbi juhtme otsas olemist. Selline lähenemine pikendab aku eluiga ja võimaldab telefoni soovi korral hoida voodist eemal, et kontrollida meediasisu tarbimist enne magamaminekut.

Soovi korral saab soetada ka eraldiseisvat juhtmevaba laadimisalust – minu kasutuskogemus näitas, et umbes 90 minutiga saab aku minna viiest protsendist saja protsendini. Juhtmevaba laadimise mugavust arvestades on see tugev tulemus.

SISU

Huawei telefonid on ühed vähesed lipulaevad, mis ei kasuta Qualcommi disainitud Snapdragon protsessoreid. Kirin 990 5G oli disainitud Huawei enda HiSilicon pooljuhtidega tegeleva firma poolt, kuid seda toodab hetkel maailma tipus olev TSMC kontsern, mis töötab paljude teiste tehnoloogiafirmadega.

Kirin 990 5G kiip on toodetud värskeima TSMC 7nm+ tootmisprotsessi peal ning on kaheksa tuumaga, mis jooksevad erinevatel kiirustel kolmes erinevas klastris – huvitav lähenemine, mida mobiilsete kiipide tootjad on edukalt kasutusele võtnud mitmed aastad tagasi.

Telefonis on ka 8 GB ülikiiret operatiivmälu ning kas 256 või 512 GB mahuga UFS 3.0 (ehk üle 20 Gbps) andmekandja.

Mida kõik see tähendab tavakasutaja jaoks? Antud telefon ei jää hätta ühegi mängu, programmi või ka protsessi jooksutamisega lähima kolme-nelja aasta jooksul. Tipptasemel jahutus aurukambriga samuti võimaldab telefonil töötada maksimumjõudlusel pikemat aega.

Asi, mida tulevikus peaks parandama, on mono-helisüsteem – kuigi telefon ise suudab muusikat mängida üpris kõvasti, ilma kõrvaklapiauguta seadmetes ootavad kasutajad vähemalt stereoheli, eriti arvestades, kui kergesti saab ainsat kõlarit sõrmega kinni panna.

KAAMERAD

Huawei on viimastel aastatel teinud aktiivset koostööd Leicaga ning see aasta pole erand — P40 Pro+ sees on viis erilist, oma kindla funktsiooniga sensorit.

Põhiline on 50MP sensor, mis tavalise punase-rohelise-sinise (RGB) asemel loeb punast-kollast-sinist (RYYB) värvimassiivi. Selline lähenemine võimaldab kinni püüda rohkem detaile vähese valgusega tingimustes.

Foto: Huawei

Kaks lisasensorit on suurendamise jaoks: üks x3 ja teine x10 optilise suumiga. Optiline suurendus on alati parem kui digitaalne, isegi tehisintellekti abil tehtud digitaalselt suumitud pildid on kehvema kvaliteediga võrreldes optiliselt suurendatud fotodega.

Neljas kaamera on laia vaatenurgaga – kõige parem suurte gruppide, ilusate vaadete või ka piiratud ruumis pildistamiseks.

Viies sensor ei ole päris selline, millega saab pilte teha. See on mõeldud pigem sügavuse mõõtmiseks ehk et määrata kaugust objektideni. See võimaldab digitaalselt rakendada piltidele bokeh-efekti: udustada piltide, eriti portreede tausta.

Kvaliteetseim video tuleb põhi- ja laia vaatenurgaga kaameratest – salvestada saab alates 720p kuni 4K lahutuseni nii 30 kui ka 60 kaadriga sekundis. Lisatud on ka aegluubis lindistamine – kuni 7680 k/s, mis võimaldab näha pisidetaile näiteks õhupalli plahvatamisel või veetilkade kukkumisel.

TARKVARA

Huawei on viimase paari aastaga teinud palju tööd, et adapteeruda olukorraga. Seetõttu oli kiiremas korras välja arendatud Huawei AppGallery ning paljud rakendused kiiresti kolisid ka sinna. Kuigi ei leia sealt Google’i rakendusi, on olemas peaaegu kõik muud tavakasutaja jaoks olulised äpid. AppGallery suunab kasutajat vajadusel ka ametlikule rakenduse lehele, kust saab vastavat programmi oma telefonile installida (heaks näiteks on Facebook).

Inimesed tihti mõtlevad, et nüüd on Huawei telefonid kasutud kuna seal ei ole Google’i äppe, mis on tõest väga kaugel - ainus suur rakendus kus kasutaja on sunnitud kasutama brauserit on YouTube, kuid ka sellele kindlasti tuleb tulevikus nutikas lahendus. Kõik muud äpid töötavad nagu igas teises Androidi telefonis.

Oluline on meeles pidada, et Huawei AppGallery pidevalt kasvab ning sinna tuleb aina rohkem ja rohkem uusi rakendusi. Seoses ka AppGallery kasutajate äkilise kasvuga võib oodata aktiivsemat konkurentsi rakenduste maailmas, mis alati toob turule midagi uut, head ja põnevat.

Huawei P40 Pro+ on vaieldamatult lipulaevaklassi seade ning ei paku midagi uut ainult riistvaralises, vaid ka tarkvaralises mõttes. Huawei AppGallery on nüüd kolmas suurim rakenduste pood maailmas ning aastatega muutub see vaid paremaks, laiendades oma valikut igas suunas.

Riistvara mõttes on Huawei lipulaev samuti kõrgeimal tasemel – erksate värvidega terav ekraan, korralik kahe päeva aku ning kaameraplokk, millega saab teha kõiki vajalikke pilte ja videoid.

Huawei P40 Pro+ on hea valik igale inimesele, kes ootab telefonilt tippkvaliteeti ning soovib teistest erineda.

Copy
Tagasi üles