Seeder Kaljulaidi otsusest: on selge, et abielu institutsiooni tuleb põhiseadusega kaitsta

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Marko Saarm / Sakala

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul tuleb põhiseadusesse viia sisse täiendus, mis sõnastab üheselt, et abieluna käsitatakse mehe ja naise vahelist liitu. 

President jättis täna välja kuulutamata välisteenistuse seaduse muudatused põhjendusega, et abielu ja kooselu ei käsitleta võrdsetel alustel. Seederi hinnangul aga suurendab see veelgi vajadust määratleda abielu põhiseaduses.

Tema sõnul on tõsine mõttekoht, et aastakümneid kehtinud välisteenistuse seadus, mis on võimaldanud abikaasadele täiendavaid hüvesid, on nüüd täiesti ootamatult presidendi arvates põhiseadusevastane. «Selle otsuse valguses on selge, et tuleb astuda konkreetseid samme abielu institutsiooni kaitseks,» kirjutas Seeder Isamaa pressiteate vahendusel.

Seederi sõnul on traditsiooniline perekond ühiskonna alustala. «Tegemist on väärtuspõhise küsimusega, mis tuleneb abielu institutsiooni pikast ajaloost ja traditsioonist. See on stabiilseim ja levinuim kooseluvorm, mida riigil tuleb väärtustada. Isamaa initsiatiivil on Eesti maksupoliitikat täiendatud mehe ja naise vahelist abielu toetavate regulatsioonidega. Abielu määratlemine põhiseaduses näitaks, et riik hindab ja toetab tugevat perekonda ja abielu institutsiooni ning looks selguse Eesti seadusandluses.»

Seeder rõhutas, et Isamaa tegi 2016. aastal riigikogu erakondadele ettepaneku algatada põhiseaduse täiendamine, mis sätestaks abielu kui mehe ja naise vahelise liidu, ja 2018. aastal kinnitas Isamaa suurkogu erakonna maailmavaatelised aluspõhimõtted, milles sätestati sama. «Nüüd on poliitiline olukord muutunud ja ka EKRE on asunud Isamaa ettepanekut aktiivselt toetama, mis annab lootust viia põhiseadusesse abielu sätestamine mehe ja naise vahelise liiduna. Loodetavasti õnnestub ettepanekule leida ka teiste erakondade toetust,» rääkis Seeder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles