Järelvaadatav ⟩ Eesti ja Läti president andsid ühise pressikonverentsi

Copy

Täna kohtusid Kuressaares Eesti president Kersti Kaljulaid ja Läti president Egils Levits. 

Täna pidi toimuma kolme Balti riigi presidendi kohtumine, kuid Leedu president Gitanas Nauseda otsustas viimasel hetkel koju jääda. Nauseda jäi Saaremaale tulemata siseriiklikel põhjustel, teatas Eesti presidendi kantselei.

Kaljulaid ja Levits arutasid koostööd Euroopa Liidus, regionaalset julgeolekut, küberkoostööd ning keskkonnaküsimusi. Kuressaares pidi toimuma Eesti, Läti ja Leedu presidendi iga-aastane kohtumine.

Hommikul toimus Kuressaares avalik vastuvõtutseremoonia linna keskväljakul, riigipeade kohtumine ja pressikonverents. Samuti istutab Läti president Kuressaare lossiparki tamme ning riigipead külastavad koos Kaali meteoriidikraatrit.

«Koostöö on keerulise kriisi lahendamisel võtmeküsimus ning meie riikide vaheline koostöö viimastel kuudel on olnud väga tihe ja tulemusrikas, seda nii inimeste kodumaale toomises kui ka pidevas infovahetuses ja tegevuste koordineerimises,» ütles Kaljulaid. 

«Eesti ja Läti on mõlemad väikesed majandused, mis sõltuvad maailmamajanduses toimuvast. On oluline teha tihedat koostööd, et aidata kaasa meie majanduste ja ühiskondade taastumisele,» selgitas president Kaljulaid. Praegu on ka hea võimalus kasutada Euroopa Liidu taastekava, et muuta meie majandused rohelisemaks ja digitaalsemaks, lisas Eesti riigipea.

«Üheks pandeemia õppetunniks on, et tuleb jätkata Euroopa Liidu ühise e-identifitseerimise sisseviimist, et oleks võimalik ka võtta kasutusele ühised e-teenused,» lausus president Kaljulaid.

Vabariigi Presidendi sõnul on tänane kohtumine hea näide ka sellest, et Balti riikide vaheline reisiliiklus jälle toimib ning avaldas lootust, et mitmed Läti turistid leiavad sel suvel tee Eestisse ja meie inimesed lähevad omakorda ilusat Lätimaad avastama.

President Kaljulaid rõhutas, et Balti riigid peavad ühiselt panustama Rail Balticu projekti, mis aitab kaasa paremale ühenduvusele Kesk-Euroopaga ning on ka oluline meie julgeolekule. «Teine võtmeprojekt—sünkroniseerimine on samuti hästi edenenud, kuid peame jääma selles küsimuses ühtseks, et meie omavahelised eriarvamused ei jääks selle elluviimist takistama,» ütles president.

Rääkides piirkonna julgeolekust nentis president Kaljulaid, et see ei ole praeguse kriisi valguses muutunud: «Venemaa retoorika ja tegevused ei lähe kokku. Taunime endiselt katseid kasutada ajalugu propagandarelvana. 80 aastat tagasi okupeeriti Balti riigid jõudu kasutades ning isegi 1940. aasta rahvusvahelise õigusega vastuolus,» lisas Eesti riigipea.

Kohtumispaigaks sai valitud Kuressaare, et tõmmata tähelepanu siseturismi võimalustele Balti riikides ning kutsuda inimesi üles sel suvel siinseid kauneid kohti avastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles