Riigikohus saatis ministeeriumi altkäemaksuasja ringkonnakohtusse tagasi

BNS
Copy
Endist riigiametnikku süüdistati selles, et too oma sõpra riigihangetel eelistas. Ringkonnakohus määras meestele kopsakad trahvid, kuid riigikohus pööras nüüd otsuse tagasi.
Endist riigiametnikku süüdistati selles, et too oma sõpra riigihangetel eelistas. Ringkonnakohus määras meestele kopsakad trahvid, kuid riigikohus pööras nüüd otsuse tagasi. Foto: Erik Prozes

Riigikohus tühistas neljapäeval endise riigiametniku Margus Dsissi ja tema kaassüüdistatavate suhtes langetatud kohtuotsuse ja saatis kriminaalasja Tallinna ringkonnakohtusse tagasi.

Süüdistuse järgi eelistas Dsiss majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi infosüsteemide arendustalituse peaspetsialistina IT-tööde tellimisel oma sõbra Aivar Ilvese ettevõtet Sheli OÜ. Prokuratuur süüdistab lisaks Tallinna keskraamatukogu IT-spetsialisti Ivo Ahunit altkäemaksu võtmises. Süüdistuse andmetel võttis Dsiss altkäemaksu 30 000 eurot ning korruptiivsete lepingute väärtus oli 190 000 eurot.

Süüdistuse järgi oli Sheli OÜ võitjaks kuulutatud ka Tallinna keskraamatukogu tarkvara arenduse hankel. Prokuratuur süüdistas raamatukogu IT-spetsialisti Ahunit selles, et ta võttis Ilveselt 800 eurot altkäemaksu.

Mullu 19. detsembril tühistas Tallinna ringkonnakohus varasemad õigeksmõistvad otsused ja leebed rahatrahvid.

Ringkonnakohus mõistis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi infosüsteemide arendustalituse endise peaspetsialisti Dsissi süüdi altkäemaksu võtmises, mõjuvõimuga kauplemises ja riigihangete reeglite rikkumises.

Kohus karistas Dsissi kolmeaastase vangistusega, mida lühimenetluse tõttu vähendati ühe kolmandiku võrra. Kohus mõistis karistuse ülejäänud osa ehk kaks aastat talle kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi peab Dsiss maksma riigile 5500 eurot.

Ringkonnakohus karistas Ilvest tingimisi ühe aasta ja nelja kuu pikkuse vangistusega ning mõistis tema firmalt riigi kasuks 12 000 eurot. Ahunile mõistis kohus sama karistuse, mis Ilvesele.

Pööre menetluses

Nüüd pööras riigikohus otsuse tagasi ning saatis asja tagasi ringkonnakohtusse, kes peab otsuse samas koosseisus uuesti langetama.

«Menetletavas asjas on tegemist kriminaalmenetlusõiguse olulise rikkumisega, sest lüngad ringkonnakohtu argumentatsioonis on ulatuslikud ega võimalda jälgida kohtu siseveendumuse kujunemist. Riigikohus ei võta seisukohta süüdistuse põhjendatuse kohta, vaid tühistab ringkonnakohtu otsuse üksnes seepärast, et kohtuotsuse põhiosa ei vasta seadusest ja kohtupraktikast tulenevatele nõuetele,» märkis kriminaalkolleegium.

Ringkonnakohtu süüdimõistva otsuse vaidlustasid Margus Dsissi kaitsja Andres Simson, Ivo Ahuni kaitsja Kalju Kutsar ning Sheli OÜ ja Aivar Ilvese kaitsja Jaanus Tehver.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles