2020. aasta trend: alkoholivabadus alkohoolsetes jookides

A. Le Coq
Copy
Foto: A. Le Coq

A. Le Coq on pakkunud eestimaalastele värskendavaid ja karastavaid jooke juba pea paar sajandit. Õlletootjana alustanud joogitootja valmistab siinsamas Emajõe kaldal nüüd lausa 13 kategoorias jooke. Kui veel kümme aastat tagasi moodustasid alkoholivabad joogid ettevõtte portfellist vaid kolmandiku, siis nüüd on nende osakaal juba üle poole kogu mahust. Ettevõtte juht Tarmo Noop tõdeb samuti, et alkoholivabade jookide osakaal portfellis võib lähiaastatel veelgi kasvada, kuna alkoholivabadus on tõusev trend ka alkohoolsete jookide tootegruppides.

Viimast mõtet toetab ka turustatistika, mille järgi on A. Le Coq viimase viie aastaga hõivanud alkoholivaba õlle kategoorias turuliidri positsiooni. Mõni aasta tagasi tehti esimene samm alkoholivaba siidri kategoorias ning sel kevadel siseneti turule uue alkoholivaba long drink’iga. “Näeme, et alkoholivabad alkohoolsed joogid on trend nii Eestis kui ka mujal. Tänane tarbija ja uus pealekasvav põlvkond on palju terviseteadlikum, liigub rohkem, hindab kvaliteeti ja tarbib vähem alkoholi,” ütleb Noop.

Foto: A. Le Coq

Eeltoodud trendi toetab ka üldine alkoholitarbimise statistika. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et kogu maailmas on alkoholitarbijate hulk vähenenud ligi 5%. Samas on alkoholivaba õlle müük maailmas viimase viie aasta jooksul kasvanud keskmiselt 3,9%. Seda kindlasti põhjusega, sest alkoholivaba õlu on väiksema kalorisisaldusega, see sisaldab B12-vitamiini ja sellel puudub kehast vedelikku välja viiv toime ning loomulikult saab samal ajal ikka nautida õlle head maitset. Joogi müügiedule on aidanud kaasa ka tehnoloogia areng, mis on tõstnud oluliselt selle kvaliteeti nii sisult kui maitselt. Näiteks otsis ka A. Le Coq pikka aega õiget tehnoloogiat alkoholivaba õlle valmistamiseks. “Julgen öelda, et täna on meie tehasel üks parimaid alkoholivaba õlle valmistamise tehnoloogiad kogu Euroopas. Oleme Eestis ainuke, kes kasutab erilist vaakumtehnoloogiat, mis võimaldab alkoholi eraldada nii madalal temperatuuril, et õlle maitseomadused ei kannata. Tulemuseks on kuldkollase värvuse, tihke mulli ja ilusa vahumütsiga õlu, milles on piisavalt tunda humalate mõrkjust,” kirjeldab Noop.

Noop lisab, et alkoholivabad joogid pakuvad head alternatiivi neile, kes on otsustanud tervislikuma elustiili kasuks, kuid siiski ootavad hea maitsega jooki. See kõik on toonud kaasa n-ö alkoholivaba liikumise ka traditsiooniliselt alkohoolsete jookide kategoorias, mis annab kindluse selle suunaga pidevalt tööd teha ja sinna investeerida. “Hea näide on sel kevadel turule toodud alkoholivaba G:N long drink, mis on osutunud tarbijate seas uskumatult populaarseks ja seda müüakse isegi rohkem kui mõnd alkohoolset maitset samas perekonnas,” ütles Noop. Statistika järgi kasvas Google’i otsing termini “mocktail” kohta eelmisel aastal 42%, mis näitab samuti tarbijate soovi nautida häid jooke alkoholivabalt. (Mocktail on maailmas levinud nimi alkoholivabadele kokteilidele.)

Foto: A. Le Coq

Mida trendikat poest valida?

Sportlikud õllesõbrad saavad taastumiseks nautida A. Le Coq Premiumi alkoholivaba nisuõlut, mis on maitseomadustelt sarnane traditsioonilise nisuõllega. Jook on ainulaadne isotooniliste omaduste poolest ja sobib väga hästi taastumiseks pärast rasket füüsilist tööd või sportlikku pingutust.

Kui kehakaal teeb murelikuks, võib valida pehme maitsega alkoholivaba Premiumi, mille kalorsus on väiksem kui tavapärasel laagriõllel – alkoholivaba Premiumi 0,33-liitrises pudelis on vaid 84 kilokalorit (100 milliliitri kohta 25,4 kilokalorit). A. Le Coq alkoholivaba IPA sobib ehtsa humalamaitse austajale, kes oskab hinnata mõrkjamaid noote.

Foto: A. Le Coq

A. Le Coq Fassbrause Raspberry, Lemon ja Peach on head ning tervislikud alternatiivid karastusjookidele . Need on ka parimad värskendajad ja janukustutajad ning sisaldavad B-rühma vitamiine, mis aitavad tugevdada organismi immuunsust. Suvised värsked maitsed sulanduvad ideaalselt puhkuserütmi ja pakuvad pärast tööpäeva kiiret kosutust.

Foto: A. Le Coq

A. Le Coqil on tore uudis vana hea long drink’i nautijatele, kes saavad samuti nüüd maitseelamust nautida kraadivabalt. Alkoholivaba G:N on kindlasti selle suve uus jahutav legend!

Siidrisõprade kihisevaks rõõmuks saab serveerida alkoholivaba Hoggy’s Apple’it, milles ei ole grammigi alkoholi, kuid samas ei ole maitses järeleandmisi tehtud. Samast kategooriast leiab ka Fizz Pear alkoholivaba pirnisiidri. Mõlemad joogid on koostiselt väga mahlarikkad ning küllusliku maitsega.

Nii palju kui on erinevaid maitseid, on ka erinevaid valikuid – tuleb lihtsalt enda lemmik üles leida ja tervislikult suvesse sukelduda.

Copy
Tagasi üles