IAEA: radiatsioonitaseme tõusu Eestis põhjustas seni tuvastamata tuumareaktor (6)

Copy
Kiirguse eest hoiatav märk.
Kiirguse eest hoiatav märk. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

ÜRO tuumaagentuur (IAEA) teatas reedel, et Eestis ja mitmel pool mujal Põhja-Euroopas kerkis radiatsioonitase tuumareaktori töö või selle hoolduse tagajärjel. Samas pole reaktori asukohta seni kindlaks tehtud.

Eesti, Soome ja Rootsi registreerisid eelmisel nädalal ruteeniumi, koobalti ja tseesiumi isotoopide tavapärasest veidi suurema kontsentratsiooni. Kolm riiki kinnitasid seejärel, et nende territooriumil pole ühtki tuumaintsidenti aset leidnud. Sama kinnitasid IAEA-le veel enam kui 40 organisatsiooni liikmesriiki.

IAEA teatas reedel, et isotoopide tavapärasest veidi suurem kontsentratsioon õhus on ilmselt põhjustatud tuumareaktori tööst või reaktori hooldusest, mille puhul võib eralduda vähesel määral radioaktiivseid aineid.

Tuumaagentuuri teadaandes märgitakse, et kiirgusallika asukohta pole seni kindlaks tehtud. «On ebatõenäoline, et intsident on seotud tuumakütuse ümbertöötlemise, tuumajäätmete ladustamise või radioaktiivse aine kasutamisega tööstuses või meditsiinis,» teatas IAEA.

Hollandi terviseamet teatas möödunud nädalal, et radioaktiivsed isotoobid võivad pärineda mõnest Venemaa tuumajaamast, kus kütuseelement on saanud kahjustada. Seevastu Venemaa võimud teatasid, et riigi loodeosa kaks tuumajaama töötavad probleemideta.

USA aga kutsus kiirgustaseme suurenemise järel Venemaad üles loobuma tuumaraketi Burevestnik ning tuumatorpeedo Poseidon väljatöötamisest. Diplomaat Marshall S. Billingslea nimetas neid projekte raha raiskamiseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles