Patriarh Kirill hoiatas Türgit seoses Hagia Sophia plaanidega

Copy
Vene õigeusukiriku patriarh Kirill.
Vene õigeusukiriku patriarh Kirill. Foto: Reuters / Scanpix

Vene õigeusu kiriku patriarh Kirill väljendas täna sügavat muret seoses Türgi plaanidega muuta Istanbuli ajaloolise Hagia Sophia endise katedraali staatust. 

Türgi ülemkohus arutab, kas Hagia Sophiat, mis on praegu muuseum, on võimalik muuta mošeeks, otsus peaks langetatama lähipäevil. 

Kirill nimetas Hagia Sophiat üheks kristliku kultuuri suurimaks mälestiseks.

6. sajandist pärit Hagia Sophia, üks Istanbuli suuremaid turismiatraktsioone, on muutunud kuumaks debatiteemaks.
6. sajandist pärit Hagia Sophia, üks Istanbuli suuremaid turismiatraktsioone, on muutunud kuumaks debatiteemaks. Foto: STR/AP

«Oht Hagia Sophiale on oht kogu kristlikule tsivilisatsioonile ning seega meie vaimsusele ja ajaloole,»  märkis õigeusu kiriku juht avalduses.

«Iga Vene õigeuskliku jaoks on Hagia Sophia tänase päevani suur ristiusu pühamu,» lisas Kirill, kutsudes Türgi valitsust ettevaatusele ning hoiatades, et ajaloolise ehitise praeguse neutraalse staatuse muutmine tekitaks Vene rahvale «sügavat valu». 

Bütsantsi pealinna Konstantinoopolisse 6. sajandil rajatud kirik oli Osmani impeeriumi ajal mošee, kuni nüüdisaegse Türgi vabariigi asutaja Mustafa Kemal Atatürk selle 1934. aasta otsusega muuseumiks muutus.

Üleskutsed see taas mošeeks muuta on põhjustanud viha kristlaste seas ja põhjustanud pingeid ajalooliste vaenlaste ja NATO-liitlaste Kreeka ja Türgi vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles