Viljandi kunstikool viis Tallinna Biennaalile kaasa ahvi, roboti ja inimjõmmi

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Korraldajate pakutud teema "Globaalne keel" inspireeris kunstipäevale kaasa võtma kunstikooli vilistlase Lars Vehmani linoollõike.
Korraldajate pakutud teema "Globaalne keel" inspireeris kunstipäevale kaasa võtma kunstikooli vilistlase Lars Vehmani linoollõike. Foto: Ivar Hütt

Pühapäeval pealinna Vabaduse platsil toimunud kunstipäeval osalesid peamiselt müügigaleriid, kes tutvustasid tuntud kunstnikke. Näiteks Viljandis asuv Rüki eragalerii esitles kunstipäeval kunstnik August Künnapuu teoseid.

Viljandi linnagalerii astus erandliku sammu ja andis oma biennaaliseina hoopis kunstikooli käsutusse, et lisada sündmusele laste ja noorte loomulik loomekihk, andis Viljandi kunstikool pressiteatega teada. Kunstikool pakkus kõigile soovijatele võimaluse kohapeal kriitidega vabalt joonistada. Mustad biennaaliseinad ja platsi kiviplaadid kattusid kiirelt spontaansete piltidega. Kunstikooli eksperiment tõi sündmuse üldpilti vabalt ja värskelt mõjuva piirideta väljendusrõõmu.

Korraldajate pakutud teema "Globaalne keel" inspireeris kunstipäevale kaasa võtma kunstikooli vilistlase Lars Vehmani linoollõike, mis kujutab ahvi, robotit ja inimjõmmi üheskoos maailma jagamas. Väljapanekut uudistanud kunstik Leonhard Lapinil jätkus pildile tunnustavaid sõnu: "See on väga hea pilt!" kõlas tema suust lausa mitu korda.

Viljandi kunstikooli direktori Laineli Parresti sõnutsi kunstikool üllatas ja jäi silma oma teistmoodi lähenemisega. "Soovime pöörata tähelepanu sellele, et kui lastele ja noortele ei pakuta võimalust lihtsalt kritseldada, joonistada ja katsetada, siis ei sünni tulevikus ka lennukaid ideid ja tipploojaid," ütles Parrest.

Viljandi kunstikooli direktori Laineli Parresti sõnutsi kunstikool üllatas ja jäi silma oma teistmoodi lähenemisega.
Viljandi kunstikooli direktori Laineli Parresti sõnutsi kunstikool üllatas ja jäi silma oma teistmoodi lähenemisega. Foto: Ivar Hütt

Esmakordselt toimuva Tallinna Biennaali eelkäija oli mitmel eelneval aastal publikumenu nautinud kunstifestival Tallinn Art Week. Kunstisuursündmus puudutab globaalselt olulisi teemasid ja pakub rahvusvahelisele kunstipublikule tutvumiseks mitmete Põhja- ja Baltimaade kunstnike loomingut.

Tallinna Biennaali kaasrahastab Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond läbi ettevõtluse arendamise sihtasutuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles