Kümme kena põhjust Saaremaale ja Muhusse tulemiseks

Copy
Kuressaare, purjelaev Hoppet, Raiekivi säär
Kuressaare, purjelaev Hoppet, Raiekivi säär Foto: Valmar Voolaid

Otsides paika, kuhu suvel puhkusele minna, soovitame reisida Saaremaale. Just siin asub Euroopa keskpunkt koordinaatidega 58°18'14''N 22°16'4''E. Meilt leiad Euroopa kõige paremini vaadeldava meteoriidikraatri ja Eesti kõige läänepoolsema linna. Mis seal salata - Saaremaal on ka kõige rohkem päikesepaistelisi päevi aastas. Parim puhkusepaik ootab sind!

Rahu ja vaikus

Rahu ja vaikus on üks peamisi aspekte, mida külalised oma reisi põhjusena välja toovad. Peesitamine inimtühjal liivarannal või jalutuskäik udusel rabarajal. Kõik uhkes üksinduses. Kõlab ju päris mõnusalt? Elu saarel on tõesti sootuks rahulikum kui mandrimaal.

Kodust lahkudes panevad memmed-taadid külades vanarahva kombekohaselt ukse taha luua, mis näitab, et pererahvast pole kodus. Saaremaa on üks turvalisemaid paiku Eestis.

Spaasõprade paradiis

Saaremaa on kõige suurema spaade tihedusega piirkond Eestis, kokku on neid siin kaheksa. Võib öelda, et iga kümne elaniku kohta on siin üks voodikoht spaahotellis. Majutust leidub neis igale maitsele - nii väiksema ja privaatsema majutuse austajale kui ka suure spaakeskusega hotelli võlude nautijale. Kas teadsite, et Eesti esimesed mudaravilad rajati just nimelt Saaremaal 19. sajandi esimeses pooles, kui Kihelkonnalt leiti suurepäraste raviomadustega muda? Kõikide hotellide peale on valikus ligi 400 erinevat hoolitsust. Külalisi ootavad 25 erinevat sauna ning 12 basseini.

Mõnusalt saaremaised on ka mitmed siinsetes spaades kasutatavad kreemid, õlid, koorijad. Saaremaa loodus pakub palju ja siin väärtustatakse kohalikku toorainet.

Muhedad saarlased

Saarlased oma muheda olekuga on juba üksinda piisav põhjus siia tulemiseks. Külalised võetakse alati avasüli vastu ja lisaks heale-paremale ninaesisele kostitatakse saabujaid tihtilugu ka saare huumoriga.

Nalja armastavad saarlased väga. Teinekord mõnele mandrilt tulnule tunduvad saarlaste naljad isegi natuke kohatud või siis liiga järsud. Eriti soojad suhted teineteise tögamise osas on muidugi oma naabrite hiidlastega. Kas tead seda ühte ja ainsamat asja, mis on hiidlastel parem kui saarlastel? Eks ikka naabrid!

Lisaks huumorisoonele on täiesti omamoodi ka saarlaste kõnepruuk. Kui laulev kõneviis ja Ö-tähe kasutamine on lihtsalt kena kuulata, siis tõsise saare murraku kasutamise puhul võib mujalt tulijale jutt üsna segaseks jääda. Kas sina oskaksid midagi teha, kui saarlane ütleb sulle: „Aa oo ää!“

„Kena“ on saarlaste üks lemmiksõnu. Sellega saab kirjeldada või iseloomustada kõike. Nii sobib sõna kiitma nii välimust, toitu kui ka elamust. Ent ole selle sõna kasutamisel ettevaatlik. Sõna tähenduse määrab ennekõike lausuja intonatsioon. Nõnda võib lause “Sa oled ikka kena inimene!” olenevalt hääletoonist tähendada nii südamest tulevat komplimenti kui ka iroonilist pilkamist. Kena on!

Toit

Kirgas mereõhk on täitnud saarlased hääde ja huvitavate kulinaarsete ideedega, mis võivad mujalt saabujale mõnikord veidi kummalisedki tunduda.

Kas julgeksite tellida apurokka või pannileiba? Pannileib on traditsiooniline Lääne-Saaremaa pala ja apurokk pärineb Muhust. Ühine nimetaja on neil asjaolu, et mõlemaid tehakse kartulist. Aga üks on soolane, teine magustoit.

Kala on saarlaste lauahõbe. Omapüütud meresaadused on toidulaua loomulik osa ning valmistusviise on mitmeid: kala praetakse, marineeritakse, küpsetatakse, suitsutatakse, tehakse äkist ehk värsket kiirsoolakala ja kuivatatakse. Värsket kala pakuvad iga päev ka paljud restoranid ja sadamakohvikud, menüüst otsi üles päeva kalasaak.

Põhjamaades tuntud kvaliteedimärgise White Guide pingerea alusel asub Saaremaal ja Muhus kümnendik Eesti parimatest söögikohtadest.

Restoranide heale tasemele annab suure panuse kvaliteetne kohalik tooraine. Lisaks traditsioonilisele lihale ja juurikatele kasvatatakse saarel ka näiteks vähke, shiitake-seeni ja jaanalinnuliha.

Eriti rikkalik on aga kohalik joogivalik. Koduõlu on kahtlemata üks saare kuulsamaid märjukesi. Aga see on üsna salakaval jook, mille tarbimisel tasub ettevaatlik olla. Märksa julgemalt võib lahti keerata kasemahla, õuna-kadaka vahujoogi, kadakasiirupi või shrub´i pudeli. Pidupäeva puhul lubada endale üks korralik džinn kuusetoonikuga.

Loodus

Rabad, matkarajad, loomad, lilled, linnud – need kõik ootavad teid Saaremaal. Neile, kes armastavad matkamist, on Saaremaal kokku 123 kilomeetri pikkuses matkaradu.

Eriti tihe on matkaradade kontsentratsioon Vilsandi rahvuspargi territooriumil. Just seal on üks saare armastatumaid matkaradu, Harilaiu poolsaare matkarada, mis tipneb viltuse Kiipsaare tuletorniga.

Seiklusi pakub ka Koigi raba. Seal on nii laudkattega lõike kui ka metsikumaid radasid. Võta sel suvel eesmärgiks tõusta ühel hommikul piisavalt vara, et nautida päikesetõusu rabas.

Kas teadsite, et Eesti looduses kasvavad metsikud orhideed? Oma troopilistele sugulastele jäävad Eesti orhideed suuruselt alla, kuid on samavõrd ilusad. Eestis on kokku loendatud 38 õitsvat orhideeliiki, millest Saaremaal võib kohata 36. Õite võlu saab imetleda maist augustini.

Linnuvaatlejatele on igal kevadel ja sügisel Saaremaal palju pakkuda. Kaks korda aastas on Saaremaa rändlindude pika teekonna üheks peatumispaigaks.

Pesitsusajal on kõige linnurikkamad just Saaremaa lõuna-ja lääneranniku madalad lahed. Pesitsevate lindude ohutuks jälgimiseks on Kuressaare lähiümbrusesse ja mitmele poole üle Saaremaa ehitatud linnuvaatlustornid. Fotojahikski on siinsed metsad ja rannad ideaalsed. Kui soovid pildile püüda punahirvesid, metskitsesid, metssigu, siis tule fototehnikaga Saaremaale.

Väikesaared

Saaremaa on Eesti suurim saar, mille ümber on palju väiksemaid saari ja laide, mida saab avastada. Vilsandi, Abruka, Ruhnu, Muhu ning Viirelaid ootavad külla.

Vilsandi saar on Vilsandi rahvuspargi keskmeks. Piirkond on tuntud lindude kaitsealana, aga ka hea hülgevaatluse paigana.

Abruka saarel asub laialehine lehtsalumets, mis on Läänemere mail ainulaadne.

Ruhnus olles käi kindlasti Ruhnu puukirikus, mis on teadaolevalt Eesti vanim puithoone.

Abruka ja Ruhnu saarele pääsed hõlpsalt Kuressaare külje all asuvast Roomassaare sadamast.

Tulles autoga, pääseb Saaremaale läbi Muhu ja üle lummava Väikese väina tammi. Muhust ei maksa niisama läbi sõita, vaid aeg maha võtta ja avastada, mis saarel sulle pakkuda on. Muhu külje all asub Viirelaid. Seal saad kogeda, mis tunne on olla täitsa üksi ühel saarel. Sealsest majakavahikompleksist on kujundatud tõeliselt meeldejääv puhkekeskus.

Ei saa ka mainimata jätta, et Saaremaa kuulub koos teiste Lääne-Eesti saartega UNESCO biosfääri programmialale “Inimene ja biosfäär”, mis tähendab, et siinsed inimesed on elanud aastasadu kooskõlas loodusega ja nad hoolivad keskkonnast ning hoiavad seda.

Tuletornid

Saaremaa tuletornid on läbi aegade olnud merd mööda reisijatele suunanäitajateks. Võiksite seda eeskuju järgida oma Saaremaa reisi planeerides.

Saaremaa üks muljetavaldavamaid tuletorne asub Sõrve sääre tipus. See on ainuke Saaremaa tuletorn, mis on külastajatele avatud. Roni kindlasti tuletorni tippu. Sealt avanevad ahhetama panevad vaated ning ilusa ilma korral on näha isegi Lätit. Kuid tähelepanuväärseid tuletorne on veelgi.

Üks täitsa isemoodi torn on Harilaiu majakas. Kuna Harilaiu poolsaar annab aasta-aastalt pinda ära merele, siis paikneb omal ajal poolsaare keskele rajatud torn nüüdseks rinnakõrguses vees. Lisaks asukohamuutusele on Harilaiu majakas aastatega muutnud ka asendit. Merepoolt pinnase toeta jäänud torn vajus paarkümmend aastat tagasi suure tormi aegu viltu ja sai sestap hüüdnimeks „Saaremaa Pisa torn“.

Ruhnu punase metallsilindertorniga tuletorn paigutati saare idaküljel kõrguvale Håubjärre mäele 1877. aastal ja see on Läänemere piirkonnas tänapäeval ainus säilinud seda tüüpi majakas. Tuletorni detailid on valmistatud Prantsusmaal Le Havre’i tehases. Torn on projekteeritud samas büroos, kus töötas ka kuulsa Eiffeli torni autor Gustave Eiffel. Väidetavalt on just tema Ruhnu tuletorni projekteerija.

Sõrve tuletorn Saaremaal
Sõrve tuletorn Saaremaal Foto: Sõrve tuletorn

Arhitektuur

Arhitektuuri nautlejatele jagub saarel inspiratsiooni küll ja veel.

Kuressaare linna üheks sümboliks on 14. sajandist pärit Kuressaare piiskopilinnus, mis on teadaolevalt inspireerinud ka arhitekt Louis I. Kahni, kes veetis osa oma lapsepõlvest just Kuressaares. Tähelepanu väärivad seitse siinset keskaegset kirikut, maalinnad ja taluarhitektuur.

Muinaseestlastele peavarju ja kaitset pakkunud maalinnasid ei ole originaalkujul Saaremaal palju säilinud. Suurim maalinn on keset saart kõrguv Lihulinn. Ainus hoonetega maalinn Saaremaal on Maasi maalinn Orissaare lähistel.

Eesti keskaegses ehitusloos moodustavad just Saaremaa arhitektuurimälestised, sh keskaegsed kirikud ühe väärtuslikuma peatüki, sest tänu heale ehitusmaterjalile, kergesti töödeldavale dolomiidile leidub siin rohkem kui kusagil mujal peenelt viimistletud detaile.

Muhu Katariina kirik
Muhu Katariina kirik Foto: Margit Kõrvits

Taluarhitektuuri parim näide on Koguva küla Muhus. Kogu küla oma kaunite rookatuste ja looklevate kiviaedadega on muinsuskaitse alla võetud, et säilitada see osa ajaloost ka tulevastele põlvedele.

Lähiminevikust on Kuressaare arhitektuuripärliks imposantne endine Saare KEK ehk kolhooside ehituskontor, mille arhitekt on Marika Lõoke. Viimaste aastate üks põnevamaid ehitisi on Triigi filharmoonia multifunktsionaalne hoone, mis suvekuudel toimib ägeda kontserdikohana ja talvisel ajal paadikuurina.

Tegevused õhus, maal ja merel

Tegevusi jagub Saaremaal kõigile! Minge terve perega siinsetesse seiklusparkidesse ronima. Golfi saad mängida maagilise vaatega golfiväljakul, kus mängu saadab linnulaul ja raja kaugemates punktides on võimalik silmata metsloomigi. Meilt leiad ka ohtralt kettagolfi radu.

Laenuta saarel ratas ning asu muudkui avastama, Kuressaare lähiümbruses on head jalgrattateed. Maanteedelgi on liiklus hõre ning jalgrattaga sõita väga mõnus.

Saaremaa 850 kilomeetrit pikk rannajoon pakub suurepäraseid võimalusi tegevusteks merevees. Kaunitel liivarandadel veedetakse suvel tunde ning isegi päevi. Saaremaa rannik on lohesurfarite paradiis, sest pikal rannajoonel leidub palju sobivaid kohti lohe ja surfilauaga vee kohal kihutamiseks. Tuulevaiksetel ilmadel on alternatiiviks põnev aerusurf.

Surf Saaremaal
Surf Saaremaal Foto: Kristina Mägi

Eesti esimene “veealune muuseum” asub samuti justnimelt Saaremaa vetes. See kujutab endast nelja Saaremaa ja Hiiumaa ümbruses olevat laevavrakki, mis muuseumile kohaselt on varustatud infotahvlitega. NB! Külastajal peab olema ette näidata sukeldumise litsents.

Erilised elamused

Eks elamusi leidub igal pool. Soovid ööbida tuulikus? Siin on see võimalik. Oled unistanud ööbimisest onnis, mis asub puu otsas? Saaremaal saab. Süda ihkab ööbida romantilises talumajas? Pole vaja kaugelt otsida, tule saartele!

Ka kontserdipaikade osas ollakse leidlikud. Endises rannakaitsepatareis Ninasel saab juuli kuus nautida Mustjala festivali kontserti, kus pillide kõlaga seguneb ritsikate laul ning puudekohin, sest kontsert toimub värskes õhus.

Elamusi merel pakub purjelaev Hoppet, mis seisab Kuressaare lossipargi vahetus läheduses Raiekivi säärel, kui ta just väljasõidul ei ole. Pardal korraldatakse kontserte, mida saab nautida päikeseloojangusse seilates.

Kuressaare loss
Kuressaare loss Foto: Margit Kõrvits

Tule ja avasta enda jaoks just see paik, mis pakub sinu jaoks erilisi elamusi. Puhkusevõimaluste kohta loe lähemalt SIIT

Saaremaa ehtne märgis ja väiketootjad

Saaremaal on puhas keskkond ja tegusad inimesed – siin tehakse traditsiooniliselt kvaliteetseid asju.

Juba kaheksa aastat on Saaremaa ettevõtjad kasutanud oma toodetel sinist märki tekstiga “Saaremaa ehtne toode”.

Sellist nime kannab piirkonna märgis, mis annab tarbijale hea võimaluse poes, turul, söögikohas ära tunda Saaremaal või Muhumaal valmistatud toode. Tänaseks kasutab märki enam kui 120 ettevõtet, kes pakuvad nii maitsvat söögi- ja joogipoolist kui ka kvaliteetset looduskosmeetikat ja käsitööd.

2019. aastal avati esimene Saaremaa ja Muhu tootjate pood Kuressaares, Auriga kaubanduskeskuses, kus esindatud pea saja erineva Saaremaa ja Muhu tootja kaup. Avamispäevast alates on müügil olnud üle 2500 erineva toote, nii et on, mille seast midagi meelepärast valida.

Et hea kraam ajast ja kohast hoolimata jõuaks iga soovijani, on tootjatel nüüd ka oma e-pood aadressil pood.ehtne.ee. Kõik tellitu tuuakse kulleriga koju nii Saaremaal, Muhus kui ka Tallinnas või saadetakse üle Eesti pakiautomaatidesse. Eriti mõnus on aga ise saarele tulles toidukott ette tellida ning igasuguse pakkimistasuta see Auriga keskuse esinduspoest kaasa haarata.

Kui saarte maitsete avastusrännakule end sättida, tasub korvi pista näiteks krõbeda koorikuga Muhu leib, Karja Pagari rohkete seemnetega näks „Krõbeleib“ või hoopis Saaremaa tuntuima puitkäsitöömeistri Vello Kaaseni pärmivaba käsitööleib Kopli talust.

Saareelanikel endil on tihtipeale mõni tuttav kalamees varnast võtta, kellelt siis vastavalt hooajale paluda kas tuulehaugi, ahvenat või lesta. Aasta ringi leevendab kalaisu puhtas allikavees kasvanud Pähkla vähi- ja kalakasvatuse vikerforell, mida nii kuumalt kui ka külmalt suitsutatud või hoopis soolatud viiludena pakendatult osta saab.

Et Saaremaalt Pähklast nõnda kvaliteetset toorainet saab, teavad ka Eesti parimad restoranid, nende seas näiteks Tartu Lydia hotelli restoran „Hõlm“, Pärnu restoran „Gastronoom“, Tallinnas restoran „Leib Resto & Aed“ ning Kuressaares „Castello“ ja „Ku-Kuu“.

Maiasmokkade südametes on karamelline ja nisujahuvaba „Pitsküpsis“ Saare Leivalt ning šokolaadiga kaetud marjamarmelaadid MoMarilt. Kindel koht saare maiustuste seas on ka rohke pähkli ning rummi mekiga kadakasiirupimaiusel „Täna on minu elu parim päev“ Saaremaa Kadakakojalt ning Ideafarmi šokolaadidel, kus maitsetes nii maasikat, tšillit, karamelli kui ka kadakamarju.

EHTNE toodete müük Kaljas Hoppeti pardal
EHTNE toodete müük Kaljas Hoppeti pardal Foto: Lii Kirves

Üha enam leiab Ehtne märgise kõrvalt ka mahetoote märgistust. Ikka tootja soovist tarbijale seda kõige paremat pakkuda.

Nii kasvatab Rand & Rossi vaid mahetomateid ja -tšillisid, millest valmivad maitseküllased pastakastmed, päikesekuivatatud tomatid õlis, tomatimahl ja ketšup. Eestlaste südametesse on jõudnud ka saaremaine lastetoidu bränd BabyCool, kelle valikust leiab täna 15 erineva maitsega sügavkülmutatud beebipüree kuubikuid.

Kohevate küpsetiste ja toekate hommikusöökide valmistamisel tasub poelettidelt otsida Koplimäe mahetalu jahusid ning Saaremaa Mahemuna kiigega kana pildiga munakarpi. Kes hommikuks pannkooki eelistab, siis teadku, et eriti kreemjat mahemett teevad Saaremaal

Aadama ja Tõlluste mesindustalud.

Kvaliteetsete ning maitsemeeli ergutavate jookide sortiment on nii Saaremaal kui ka Muhus muljetavaldav. Tehakse õlut, siidrit, mahelimonaadi, puuviljamahlu, toonikut, marja- ja puuviljaveini, alkoholivaba džinni ja õunasiidriäädikaga joogipõhjasid ehk shrub´e.

Saaremaiste söökide ja jookide sees leidub mõistagi palju sellist toorainet, mida kodusaared heldelt pakuvad. Nii hakkasid kaks tublit tegijat, Ideafarm ja Wösel Vinegar, tootma õunasiidriäädikat. Näiteks tuli Wösel Vinegar turule nüüdseks juba hitt-tooteks kujunenud ingveri-mee-sidruni shrub´iga, mis on külmpressitud viljadest valmistatud tervisejook. Samasse sarja lisandusid ka väikesed terviseshotid vaarika, astelpaju ja ingveri-sidruniga.

Joogiäädikate rikkalikku valikusse on tänaseks lisandunud ka Ideafarmi kadaka-tatramee, rabarberi ja õuna-kurkumi shrub´id. Neid nauditakse kas mulliveega või kokteilides – Saaremaa suvi ühes klaasis!

Õunu väärindab traditsioonidele tuginedes, ent uuendusmeelselt ka mahelimonaadide tootja Öun Drinks. Mulliga õunamahlale on põnevamate maitsetena lisatud nii ingverit, münti ja rabarberit kui ka kuuske ja kadakat.

Kas te teate maailmas mõnda teist linna, mille jõulukuusk oleks sõna otseses mõttes pudelisse pandud? Nii tegi Lahhentagge, valmistades 2018. a Kuressaare ja 2019. a Pärnu jõulukuuskedest tooniku, eesmärgiga mineraali- ja vitamiinirikast toorainet mitte raisku lasta. 2020.aastal lähevad pudelisse veel Soome linnade Helsingi ja Loviisa jõulupuud. Neid toonikuid nauditakse üle maailma. Kes Lahhentagge Ösel Dry džinniga, kes flâneur’iga, Eesti esimese alkoholivaba džinniga.

Saartel valmib üle 30 erineva käsitööõlle, mille ühisnimetajaks on pikad traditsioonid, hoolikalt valitud vili ning nutikalt nuputatud mekid.

Müüdumate õllede tipus troonivad Pöide pruulikoja õlled „Paus“, „Kena“ ja „Vegan“, Pihtla mekitoa pruulid „Okas Kurku“ ja „Viljapuna“ ning Muhu pruulikoja „Muhu Täitsamees“ ja „Muhu Tüdrik“. Lahtise koduõlle austajad võivad erinevatelt väliüritustelt leida ka Pihtla pruulikoja, kes kapatäie janukustutajat pakub.

Ei ole saarerahvas unustanud ka siidri- ning veinisõpru. Kui valdav enamus toorainest saadakse saartelt kohapealt, siis Öselcider’i „Suvesiidris“ on ka päris õiget prantsuse siidriõuna. Saaremaa I Veinitehas üllatab pea 10 erineva marja- ja puuvilja-, aga ka nõgese-, tomati- ja porgandiveinidega. Mitmed veinid on ka müügile jõudnud, kõiki korraga saab degusteerida veinitehases kohapeal.

Saartel hoitakse au sees kõikvõimalikke tervise- ja ilurituaale nii saunas, kümblustünnis kui ka karastavas merevees. Looduskosmeetikatootjatest on omale väga head nime teinud HOIA Homespa, Tilk! ja GoodKaarma, kelle toodetes kohtuvad taaskord saaremaiste ürtide, taimede ning looduse vägi eksootilisemate koostisosadega. Brände ilmestab keskkonnateadlik lähenemine. Käsitööseebid, eeterlikud õlid, kehakoorijad ja kreemid on vaid lühike loetelu sellest, millega oma heaolu saaremaiselt turgutada. Traditsioonilisemate tervisetoodete austajatel tasub uudistada Revitalefekti tooted. Nende männivaigusalv teeb ka kõige kehvema külmetuse korral enesetunde kergemaks ning „Rännumehe“ salv on asendamatu abimees igale matkasellile.

Saarlased võivad kõige paremas mõttes endi üle uhkustada, luues praktilist, aga hindamatult ilusat käsitööd. Rahvuslike mustritega linasest kaelapadjad Nöörikirjalt, tikitud hülgepildiga pajalapid Kohala Lapitekkidelt, kirsikivipadjad Sarapiku Vildilt ning vildist nukud Sõrve ja Muhu mustritega Salmefeltilt – need on vaid mõned üksikud näited ehtsast käsitööst.

Traditsioonilisele käsitööle täienduseks on saartel hakatud tegema loodussõbralikke korduvkasutatavaid joogikõrsi pilliroost. Graveeringuga pillirookõrred Suckõrsilt või Sutu Straws’lt on trendikad aksessuaarid, loodusest hoolivale smuutisõbrale või pulmakülalistele meenutuseks erilisest õhtust.

Saaremaa Ehtne toode on märk inimesekesksest mõtte- ja eluviisist. Iga saarel tehtud toote taga on oma lugu ning soov teha midagi paremaks, kas iseenda, oma pere või kogukonna jaoks.

Suurim valik EHTSA-id tooteid Kuressaares: Ehtne Saaremaa pood Auriga keskuses, Saarte Sahver ja Rae Coop.

Saaremaa EHTNE märgikandjate kohta vaata lähemalt SIIT.

Projekti toetab Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond piirkondlike algatuste projekti

(PATEE) kaudu.

Saaremaa sündmused

Sündmuste sarjad:

  1. Kuni 12.09 Suwitajate Purjelaewareisid Abruka saarele
  2. Kuni 30.07 igal neljapäeval kell 18 rahvatantsuüritus „Neljapäevane labajalg“ Kuressaare kesklinnas
  3. Kuni 8.08 igal laupäeval kell 11 tasuta (eesti, inglise, soome ja vene keeles) linnaekskursioon algusega Kuressaare raekoja eest
  4. Kuni 26.07 igal pühapäeval suvemuusika kontsert Lossipargi kõlakojas
  5. Alates 24.07 Kuressaare Linnateatri suvelavastuse „Õitsev meri“ 9 etendust Mihkli talumuuseumis

Saaremaa sündmused annavad põhjust saarele tulemiseks läbi terve aasta

Sellesuvine sündmuste kalender on mõnevõrra hõredam kui varasemad, aga toredaid üritusi leiab siiski omajagu. Lisaks suursündmustele loovad läbi terve aasta meeleolu väiksemad kontserdid, vabaõhuetendused, spordiüritused jne.

Juulis leiavad näiteks aset Kihelkonna kirikumuusikapäevad (10.–12.07), Eput Päe. Ilu elab – Muhu mustrite päev (11.07), Mustjala muusikafestival (14.–25.07), avatud talude päev (18.–19.07), Mototoober – motomeeste kokkutulek 

Karujärvel (24.–26.07), Muhu kohvikutepäev (25.- 26.07), Saaremaa ooperipäevade ööpiknik koos videomappinguga Kuressaare lossihoovis (25.07) ja Kuressaare džinnifestival (31.07).

Augustis toimuvad näiteks Kärla Triip ERI (6.08), Etnomuusika festival (S)Torm Abrukal (7.–8.08), Kuressaare Merepäevade erikontsert Trad.Attack! & Gram-Of Fun (8.08), Kaarma öölaulupeo kirikukontsert (19.08), Ruhnu Rahu festival, (21.–23.08), Salme viikingiturg (22.08) ja muinastulede öö Saaremaa randades ja sadamates (29.08).

Saaremaa Toidufestival ootab osalema 3.–13. septembrini. Septembriks on kesksuvi möödas, kuid Saaremaa naeratab jätkuvalt kõigile sulnilt ja kutsuvalt. Suve kuumusest pääsenud rukis kullendab saare kõige rammusamatel maadel. Mõisniku vitsahirmust vaba kartul keerab mullas teist külge. Köögiviljad, mis magavad päeval ja kasvavad öösel, loevad taevatähti kõikjal üle Saaremaa. Küpsusest õhetavad puuviljad tunnevad aga üha suuremat häbelikkust oma neitsiliku priskuse pärast. Puhas õhk ja merekohin – selle nimi on Värskus, Tõeline Värskus. Eriti septembri alguses, mil Maaema on õnnistanud meid oma parimate poegade ja tütardega.

Alates 2014. aastast toimuv Saaremaa Toidufestival pakub 11 päeva kestvat põnevat programmi, mille kohta saab öelda vaid üht: kenast sööjast on ka toidul hea meel.

Hoia sündmuste kalendril silm peal SIIN

Copy
Tagasi üles