Suvine väljakutse: 21 päeva vegantoitumist

Copy
Foto: Kadri Aavik

Veganlusest on tänaseks kuulnud vist küll enamik Eesti inimesi ning huvi selle vastu kasvab jõudsalt üle kogu maailma. Üha rohkem ilmub teadusartikleid ja uuringuid, mis kinnitavad, et liigne loomse tarbimine ja tootmine on kahjulik nii keskkonnale kui ka meie enda tervisele. Lisaks ollakse üha teadlikumad loomade heaoluga seotud probleemidest suurtööstustes.

Seetõttu tunnevad paljud selle liikumise, maailmavaate ja eluviisi vastu huvi, aga ei tea, mida see täpsemalt endast kujutab. Levinud on ka eelarvamused, hirmud ja müüdid veganluse kohta, mis takistavad sellega lähemalt tutvumast. Siinkohal tuleb appi 21-päevane väljakutse, mis aitab huvilistel sammhaaval veganluse eri külgedega tutvuda.

Mida veganid söövad? Kust nad saavad valku, rauda ja kaltsiumi? Miks veganid piima ja mune ei tarbi? Kuidas mõjutab loomatööstus keskkonda? Milline on vegantoitumise mõju meie tervisele? Milliseid valikuid teevad veganid kosmeetika, rõivaste ning jalatsite osas? Just neile ja paljudele teistele küsimustele väljakutses vastatakse. Osalejad saavad 21-päeva jooksul oma kirjakasti veganluse kohta kogu vajaliku sissejuhatava info, üle 40 retsepti, toitumisinfot ja muid nippe.

Ennast proovile pannud ja väljakutses osalenud on juba mitutuhat inimest. 89% vastanutest ütlesid, et nende teadmised veganlusest suurenesid tänu väljakutsele ning 82% vastanutest soovitaksid seda ka oma sõbrale. Peamiselt on kiidetud mitmekülgseid retsepte, vajalikku toitumisinfot ning teavet loomatööstuse eri külgede kohta.

Proovi retsepte

Väljakutses jagatavad retseptid on lihtsad ja jõukohased ka algajale kokkajale. Proovi näiteks seda kiirelt valmivat kikerherne-majoneesi leivamääret.

Leivamääre
Leivamääre Foto: Kadri Aavik

Vaja läheb:

240 g (üks konserv) kikerherneid

30 g sibulat (üks väike või pool keskmist)

130 g veganmajoneesi

1 tl mahedamaitselist sinepit

1 spl sidrunimahla

1 peotäis (ca 10 g) värsket koriandrit

Sega kõik koostisosad väikses köögikombainis puruks, kuid mitte püreeks, segu võiks jääda veidi tükiliseks.

Maiasmokkadele pakuvad maitseelamust aga näiteks need maapähklivõi-trühvlid.

Trühvlid
Trühvlid Foto: Kadri Aavik

Vaja läheb:

200 g kivideta pehmeid datleid

100 g soolatud maapählivõid (ilma lisatud suhkru ja õlita)

näpuotsatäis vaniljet

2 spl vahtrasiirupit või vett

100 g tumedat vegan šokolaadi

soovi korral kaunistuseks pähklitükke või kookoselaaste

Purusta datlid väikeses purustajas või köögikombainis seni, kuni moodustub ühtlane väikeste tükkidega mass. Lisa vanilje, siirup/vesi ja maapähklivõi. Sega purustajas hoolega. Vormi segust käte vahel väiksed ümmargused pallid. Pane šokolaadi sulatamise ajaks külmkappi. Sulata šokolaad ja veereta trühvleid kahe kahvli abil ükshaaval šokolaadis, et need saaksid üleni šokolaadiga kaetud.  Tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile või taldrikule, soovi korral raputa peale pähklitükke või kookoselaaste. Hoia enne serveerimist vähemalt pool tundi külmikus. Säilita külmikus.

Fotod ja retseptid: Kadri Aavik

Vegan väljakutsega saad tasuta liituda igal ajal – just siis, kui tunned, et oled valmis 21 päeva jooksul veganmaailmaga tutvuma. Liitu SIIN

Copy
Tagasi üles