Veljo Tormise 90. sünniaastapäevaks etendub müsteerium «Lindude äratamine»

Kultuuritoimetus
Copy
Vox Populi
Vox Populi Foto: Pressifoto

Veljo Tormise 90. sünniaastapäeva auks etendub soome-ugri müsteerium «Lindude äratamine», mis sünnib lavastajate Anne Türnpu ja Eva Kolditsa ning segakoor Vox Populi ja dirigent Janne Fridolini koostöös. «Lindude äratamine» pakub erakordse võimaluse osa saada Veljo Tormise loomingust päevatõusul (etenduste algus kell 5) tema sünnikodus Kõrveaial. Müsteerium esietendub Tormise sünnipäeval, 7. augustil.

«Kas eestlased on soomeugrilased? Selle küsimuse tõid eesti kultuuri 1970ndatel Veljo Tormis, Kaljo Põllu ja Lennart Meri. Ja nad andsid ka vastuse. 2020. aastal küsime meie, mis see soome-ugri üldse on? Kas meil on võimalus ka täna uskuda, et oleme soomeugrilased? Kas meil on võimalus ja õigus sellest kultuurist osa saada?» sõnab lavastaja Anne Türnpu.

Anne Türnpu, Eva Kolditsa, Janne Fridolini ja Vox Populi koostöö algas 10 aastat tagasi, kui Veljo Tormise 80. sünnipäeval etendus Kõrveaial kontsertlavastus «Pariisi linnas Londonis». Järgnesid «Ingerimaa õhtud» (2012 Okupatsioonide muuseumis) ja «Meditatsioonid Tormisega» (2015 Teatris NO99). Nüüd ollakse tagasi Kõrveaial, et kohtuda taas Veljo Tormisega.

Soome-ugri müsteerium «Lindude äratamine» põhineb Veljo Tormise muusikal ning tuule sümfoonial. Etendused algavad päikesetõusuga, mil hingeaur veel laulust õhku heljuma jääb – lootuses, ootuses, ärkamises. Soomeugrilased on uskunud, et maailm algab munast; et esimese tüki maad toob ürgmere põhjast veelind oma nokas; et meie esivanemad tulevad taevast ja lähevad sinna tagasi...

Lavastajad Anne Türnpu ja Eva Koldits, dirigent Janne Fridolin, laval segakoor Vox Populi. Kunstnik Kairi Mändla, helikunstnik Lauri Kaldoja (Eesti Draamateater), valguskunstnik Airi Eras,  hääleseadja Andreas Väljamäe. Etendused 7/8/9/14/15/16/ august 2020 kell 5 Veljo Tormise sünnikodus Kõrveaial (Kuusalu vald, Harjumaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles