Galerii ⟩ Linnavalitsus sõlmis Püha Birgitta Orduga kloostrivaremete kasutamise lepingu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ja Pühima Päästja Püha Birgitta Ordu Pirita Kloostri ülem ema Vimala allkirjastasid täna kootöölepingu, millega lepiti kokku Pirita kloostri varemete ja ajaloolise kalmistu kasutustingimused.

Koostöölepe sätestab poolte koostöö Pirita kloostri varemete kasutamisel ja haldamisel. Lepe hõlmab ordu ürituste ja usuliste tegevuste korraldamist Pirita kloostri varemetes, poolte tegevust Pirita kloostri varemete atraktiivsuse suurendamiseks ning varemete restaureerimise ja säilitamise küsimustes ning ajaloolise, kultuurilise ja religioosse väärtuse esiletoomiseks, teatas linnavalitsuse pressiosakond.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on koostöö orduga linnale väga oluline ja paljutähenduslik. «Tegemist on ajalooliselt püha paigaga, mille sakraalset tähendust tuleb hoida, kuid samas anda ka igapäevaselt inimestele võimalus selle külastamiseks. Meil on orduga ühised väärtused ja arusaam ajaloolise Pirita kloostri varemetepargi kasutamises ning tegevuste korraldamises,» ütles Kõlvart. «Sõlmitud koostöö on meile heaks teetähiseks, et ühiselt edasi minna. Meie kõigi eesmärgiks on hoida seda ajaloolist paika, et see pärand säiliks ka meie tulevastele põlvkondadele.»

«Täna toimunud lepingu allkirjastamine ei olnud oma olemuselt mitte millegi lõpp ega ka millegi kardinaalselt uue algus. See oli lineaarsel ajaskaalal otsekui üks peatus, mil saab vaadata ajas tagasi ja hinnata olnut ning lootusrikkalt mõelda tulevikule. Pea 20 aastat oli vana kloostri varemetepark meie Ordu hallata ja hoolitseda ja me tegime, mis suutsime. Aga on ka selge, et Ordu võimalused ei ole võrreldavad linna omadega ning seetõttu oleme rahul, et saame selle lepingu alusel jätkata juba seni toiminud koostööd,» ütles Pühima Päästja Püha Birgitta Ordu Pirita Kloostri ülem ema Vimala.

Osapooled moodustasid eesmärkide saavutamiseks Pirita kloostri varemetepargi koostöökogu, kuhu linn nimetab kolm ja ordu kaks esindajat. Linna esindavad koostöökogus abilinnapea Kalle Klandorf, Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat ja linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik. Koostöökogu otsustab Pirita kloostri varemetepargi restaureerimise vajaduse, väljakaevamiste, müüdavate meenete, trükiste ja turundusmaterjalide ning varemetepargis korraldatavate ürituste sobivuse, varemetepargi arendamise ja tutvustamisega seotud küsimuste ning muude tegevuste üle, mille vastu on ordul religioosne või ajalooline huvi.

Lepingule vastavalt kasutab ordu Pirita kloostri varemeteparki ja korraldab seal oma tegevust. Pirita kloostri varemetepargis usutalitusväliste tegevuste korraldamisel lähtub ordu  koostöökogu suunistest ja otsustest ning teavitab aegsasti kõikidest kloostri varemetepargis kavandatavatest üritustest ja usulistest tegevustest linnaosavalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles