Piraadid ründasid kogemata sõjalaeva

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alistunud piraadid.
Alistunud piraadid. Foto: EUFOR Atalanta

Eilse päeva esimestel tundidel märkas just Maailma Toiduprogrammi (WFP) abilaeva Somaaliasse eskortinud ELi piraaditõrjemissiooni EUFOR Atalanta lipulaev ESPS Patiño, et neile läheneb kahtlane paat.


Kahtlustused, et lähenejate näol võib olla tegu piraatidega, osutusid tõeks, kui paadil olevad mehed avasid tule ja üritasid Patinole ronida. Laeva meeskond vastas tulistamisele ka omalt poolt tulega ja saatis välja pardal oleva helikopteri.

Kopteril õnnestus mereröövlid alistuma sundida, aga alles siis, kui nad olid merre heitnud peamised võimalikud asitõendid – pardumiseks vajaliku redeli, relvad ja kütusemahutid, mis viidanuks nende tegevusele piraatluse alal. Ründajad peeti kinni.

Paadis olnud seitsmest ründajast viis said vigastusi. Neist kaks vajasid Patino laevaarsti abi. Üks seitsmest läks aga rünnaku ajal kaotsi.

See pole esimene kord, kui kaubalaevast kerget saaki lootvad somaalia piraadid kogemata sõjalaevale tungida üritavad. 2009. aastal juhtus samasugune intsident prantsuse sõjalaevaga BCR Somme.

1995. aastal teenistusse asunud Hispaania sõjalaev SPS Patiño on alates 2010. aastast jõudnud EUFOR Atalantal osaleda juba mitu korda.

EUFOR Atalantal teenivad ka Eesti kaitseväelased. Praegu teenib Adeni lahel juba kolmas kümneliikmeline laevakaitsemeeskond, kes aitab kauba- ja abilaevu turvata Prantsuse fregatil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles