Katri Raik valitsuse maksutülist: mis mind üllatab, on peaministri otsustamatus valida pool (20)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Katri Raik.
Katri Raik. Foto: Madis Veltman

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe Katri Raiki sõnul oli tegelikult ette aimata, mis hakkab juhtuma, kui moodustati koalitsioon, kus on ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE).

«Olen pikalt oodanud, et peaminister kui valitsusjuht lõpetaks ekreliku koolikiusu oma valitsuses. Aga ei. Praegu toimuv oleks otsekui lühifilm Vaher II,» ütles Postimehele Katri Raik. 

Ta meenutas, kuidas aasta tagasi üritas rahandusminister Martin Helme kangutada kohalt politseijuhti Elmar Vaherit. «Teadmata, et Vaheri lahkumist saab otsustada Vabariigi Valitsus, aga mitte kaks süvariigiga võitlevat ministrit,» lisas ta. 

«Nüüd lasi seesama rahandusminister anda enda puhkuse ajal  korralduse Riigi Tugiteenuste Keskusele, et milliseid sotsiaalministeeriumi rahaeraldisi ei tohi üle kanda. Tule taevas appi, oleks president Lennart Meri käsi laiutanud,» lausus Raik. 

Ta märkis, et Riigi Tugiteenuste Keskus kuulub riigihalduse ministri vastutusvaldkonda, vastava korralduse  allkirjastas peaminister Jüri Ratas mullu 1. mail. «Kui see korraldus enam ei kehti, võib sotsiaalminister saata enda otsekorralduse ka rahapesu tõkestajatele, et kuidas nemad peavad oma tööd korraldama,» lisas Raik. 

«Ma ei ole üllatunud, et EKRE esimeheks saanud rahandusminister püüab enda ideoloogilist vaadet suruda peale võimalikult laialt, ka teiste ministrite vastutusalas. Ma ei ole ka üllatunud, et see rahandusminister vaenab võrdõiguslikkusega tegelevaid mittetulundusühinguid,» lausus Raik. «Seda kõike me teadsime ette siis, kui Keskerakond ja Isamaa kutsusid EKRE valitsusse.»

«Aga mis mind üllatab, on peaministri otsustamatus valida pool,» rääkis Raik. «Tema valik on lihtne – kas kaitsta koolikiusajat või asuda kiusatava poolele. Kusagil keskel, omaaegsest multifilmist laenatud «Davaite, budjem žit' družno» loosungiga, mõjub peaminister nõrga ja ebaausana,» selgitas Raik. 

Tema arvatest tugev peaminister valib poole, ka siis, kui tema valitsuses teeb keegi pahandust ja ega karda ka öelda: «Selles vaidluses olen mina selgelt sotsiaalministri poolel ja palun rahandusministril keskenduda tema otseste tööülesannete täitmisele.»

«Jüri Ratas pole poolt valinud,» leiab Raik. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles