Galerii ⟩ Kohalike jupijumalate kiuste säilinud Vana-Narva makett peab nüüd dialoogi nõukogude-aegse tööstuse ekspositsiooniga (1)

Teet Korsten
, reporter
Copy

Narva endise mööblivabriku administratiivhoone kolmandal korrusel aadressil Albert-August Tiimanni 1 on tänasest, 18. juulist kõigile huvilistele avatud näitus «Vana. Uus. Narva. 1684/1984... 2034», mis seab linna kahe kunagise hiilgeaja kõrvutamisel keskmesse tuleviku.

Vana-Narvat kujutab ekspositsioonil Fjodor Šantsõni valmistatud barokklinna 1:100 makett, mida aastaid ähvardas kastidesse pakkimine ja kuskile laonurka unustamine. Mullu jõuti siiski kokkuleppele ja Narva muuseum võttis oma hingekirja nii maketi, kui selle autori.

Peeter Tambu, kes oli Narva linna peaarhitekt 2008-2015, rääkis Postimehele maketi sünniloost. «Torkas kõrva, kui ekspositsiooni avamisel tänati mitut Narva volikogu saadikut. Nad olid enam kui kümme aastat Vana-Narva maketile vastu ja nõudsid veel mullu, et endine linna arhitekt Ivan Sergejev uuriks, mis õigusega palgati maketimeister Fjodor Šantsõn ja osteti maketi tegemiseks materjale – et tegemist on täiesti alatu linnavara kuritarvitamisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles