ÜRO: Sudaan vajab viirusvastaseks võitluseks kiirkorras rahasüsti

BNS
Copy
Sudaani koroonaviiruse punktis arst mõõdab kehatemperatuuri.
Sudaani koroonaviiruse punktis arst mõõdab kehatemperatuuri. Foto: MOHAMMED ABU OBAID/EPA/scanpix Baltics

ÜRO teatas pühapäeval, et maailma üks vaesemaid riike Sudaan vajab kiirkorras 283 miljoni dollari ulatuses abi koroonaviiruse ja sellest põhjustatud majanduslike tagajärgede vastu võitlemiseks, sest miljonid inimesed seisavad ses Aafrika riigis silmitsi näljahädaga.

«COVID-19 jõudis Sudaani ajal, mil üha suurem osa elanikkonnast oli niigi vaevu tulemas ots-otsaga kokku oma põhivajadustes ning tervishoiusüsteem ägas juba siis äärmise koormuse all,» ütles ÜRO Sudaani humanitaarabi koordinaator Gwi-Yeop Son.

Naise sõnul on pandeemia muutnud majandusliku seisu Sudaanis veelgi halvemaks, räsides riigi ostujõudu. Liikumispiirangud on halvendanud inimeste ligipääsu toidule, tervishoiule ja põhiteenustele.

«Kui me praegu ei tegutse, peame olema valmis reaks inimkatastroofideks,» sõnas ta.

Sudaanis on ametlikult registreeritud enam kui 10 000 COVID-19 nakkusjuhtu ja 650 surma, mis on võime sundinud taaskehtestama Hartumi osariigi ja pealinna sulgemise.

Sudaani inflatsioonimäär ületas mais 114 protsenti.

Meeleavaldustega, mille vallandas eelmise valitsuse ootamatu otsus kolmekordistada leiva hinda 2018. aasta lõpus, kukutas armee riigi kauase diktaatori Omar Al-Bashiri.

ÜRO humanitaarabi koordineerimisbüroo Sudaani laua asejuht Tinago Chikoto ütles, et üle 9,6 miljoni inimese ehk ligi veerand kogu elanikkonnast seisab silmitsi tõsise näljaga. Tema sõnul on tegemist kõrgeima vastava näitajaga, mis Sudaanis eales registreeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles