Aravetel peeti nädalavahetusel suurejoonelist motopäeva

Järva Teataja
Copy
Stardikurvis #78 Hans Priidel, #25 Rait Kaimer, #7 Raido Nei
Stardikurvis #78 Hans Priidel, #25 Rait Kaimer, #7 Raido Nei Foto: Motostart Photography

Läinud laupäeval, 18. juulil, toimus suurejooneline motokross Aravete krossirajal. Kohale tulnud publik ei pidanud pettuma, sest ilusat ilma ja põnevat võidusõitu pakuti nii algajate kui Arctic Sport MX Pro klassis.

Päeva avalöök oli ajalooliste mootorrataste ja meest päralt, kui rajale tuiskasid Retro rattad ja MX60 ehk üle kuuekümne aastased võistlejad. Mõlema sõitu hakkas vedama stardist legendaarne Aadu Sikk CZ mootorrattal. Kui sõidu jooksul möödusid temast Andres Pilt ja Pertti Salonen, siis Sikk võttis kindlalt mõlemast sõidust oma klassi võidu. Seega Retro klassi esikoht läks Aadu Sikule, kes edestas vastavalt Kristo Saart ja Juku Saart. Eelpool mainitud Andres Pilt tuli mõlemas sõidus esimesena üle finišijoone üldarvestuses. Pilt viis sellega koju EVO klassi etapivõidu, teiseks tõusis Marko Laipalu ja kolmandaks Kaur Kikas. Päeva eakamate, MX60 klassis võidutses Pertti Salonen, võttes üldarvestuse teise koha. Teisele poodiumi astmele sättis end Peeter Vaher ja kolmandaks MX60 klassi raudvara Enn Kingo.

Järgmine start kuulus noorimatele 85AMA ja kaunimatele ehk naiste klassidele. Hea üllatusena on selle hooajal järsult populaarsust kogumas 85AMA klass, kus osales sel korral juba 19 võistlejat. Esimest sõitu juhatas Robin Randoja, jälitatuna Rommi Semenovi ja Kevin Nõgesmaa poolt. Naiste klassi kiireim, Karleen Randver võttis sisse neljanda positsiooni üldarvestust silmas pidades. Kui stardist tulid naised esiemeste seas, siis teise sõidu finišijoonel kordus eelpool mainitud muster. Seega 85AMA klassi võit läks Robin Randojale, Rommi Semenovi ja Kevin Nõgesmaa ees. Naiste klassi kiireim oli Karleen Randver, teine Krissu Konoplitski ja kolmas Agnes Võsanurm.

Vanas keeles veteranid, tänases nimetuses MX40 ja MX50 klasside stardivõidud napsas Taivo Tilk. Küll sõidu jooksul pidi mees koha esireas loovutama kui esikolmiku kohtadele asusid võistlema Marko Pedras, Valeri Homin ja Marko Saar. Kui esimeses sõidus võttis teise koha Saar, edestades Pedrast, siis teises sõidus keeras Pedras kaardid enda kasuks. Etapivõit kuulus aga mõlema sõidu võiduga Valeri Hominile, Marko Pedras oli teise sõidu parema tulemusega teine ja Marko Saar oli kolmas. Samas sõidus kaasa löönud MX50 klassi arvestuse parima koha sõitis välja Jaan Tang, teise Andres Haramaa ja kolmas Pertti Salonen kes eelnevalt MX60 klassi „kondi soojaks tegi“.

Konkurents oli tihe

Päeva rohkema arvulisem osavõtt toimus MX X ehk kõige algajamate ja pühapäeva harrastajate klassis, kus hommikusse kvalifikatsiooni pani end kirja 70 võistlejat. Seega oli juba ajasõit jagatud kaheks grupist, et selgitada välja kiirem ja aeglasem stardirühm. Kui ajasõit sõidetud, siis kiireimas grupis oli 33 võistlejat vaid seitsme sekundi sees, mis tegi sellest stardist kindlasti ühe päeva naela. Etapi parima poodiumikoha võitles välja Erki Rannamees, edestades Hannes Saardi ja Kristjan Jaak Otti, mõlema sõidu identsete tulemustega. Sellega tagasid ka Rannamees, Saard ja Ott edasipääsu kiiremasse klassi, vastavalt vanusele MX15 või MX30 arvestuses alates järgmisest etapist.

MX30 klass võistles sel korral ühisstardist koos kahetaktiliste tsiklitega ja üldarvestuse esikoha võttis esimeses sõidus Kajar Pilv MX30 arvestusest. Teises sõidus aga tõukas Pilve teiseks Genry Arras kahetaktilise tsikliga, samuti Marten Enok ja Rasmus Raam ei jäänud kaugele maha. Lõpptulemused selgusid tihedas võidusõidus alles finišilipu all, kui kahetaktiliste arvestuse võidu viis Genry Arras, koos üldarvestuse esikohaga, Marten Enoki ja Siim Ihatsi ees. MX30 klassis võidutses Kajar Pilv, edestades Rasmus Raami ja Mihkel Reinot. Kuna MX30 esikolmiku ringiajad vastavad MX H ehk kiireima hobiklassi aegadele, siis tagasid edasipääsu kangemasse klassi Pilv, Raam ja Reino juba järgmiseks etapiks.

Kiired ja vihased, klass MX15 milles võistlevad 15–29 aastased harrastajad sai raja „soojaks“ sõita vahetult enne profiklassi tulekut. Kristjan Kaljas võttis stardivõidu vedades esimesi ringe, kuid pidi päeva lõpuks alla vanduma Marken Pavelile kes mõlema sõidu võiduga kindlustas ka etapivõidu endale. Kahjuks aga Kaljas teises sõidus jäi poodiumimängudest eemale ning teise koha hõiva Fredi Kostikov, edestades kolmandaks tulnud Kaur Lillevälja.

MX Pro ja MX H klassi ühisstart oli kindlasti kirss tordil, kus saab näha päeva kiiremat sõitu ja kauneid õhulende. Kui Hans Priidel võttis juhtohjad enda kätte ja asus sõitu vedama, siis võistlussõidu keskel tegi ta sõiduvea, mis andis positsiooni Tanel Raugale. Loetud ringide jooksul suutis Priidel taas Raugast mööduda ning võttis esimesest sõidust esikoha, edestades Rauka ja Rait Kaimerit. MX H arvestuses jäi esikoht Kaarel Aamerile, Oksaare ja Lauri ees. Teine start läks samuti Priideli vedamisel, kuid sel korral tegi tugevat tempot Kaimer, võtteski teise koha teises sõidust. Etapivõit läks Hans Priidelile, teine koht Rait Kaimerile ja kolmas samade punktidega Tanel Rauk. MX H arvestuses tegi puhta töö Kaarel Aamer, teine koht selgitati aga taas finišis. Teise sõidu hea tulemusega võttis selle Asko Lihtsa, kolmanda koha haaras Andero Oksaar.

Poodiumil vaskault: Rait Kaimer, Hans Priidel, Tanel Rauk
Poodiumil vaskault: Rait Kaimer, Hans Priidel, Tanel Rauk Foto: Motostart Photography

Peale kahte etappi läks EHKK karikasarja juhtima Tanel Rauk, Rait Kaimeri ja Raido Nei ees.

Eesti hobikrossi klubi (EHKK) korraldumeeskond tänab Aravete krossiraja personali, toetajaid kel on usku motosporti ja kõiki osalejaid ja fänne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles