Vaata järele ⟩ Ratas: oli tunnetus, et kui nüüd kokkulepet ei tule, on mäng läbi (5)

Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Peaminister Jüri Ratas andis Euroopa ülemkogu tänase kokkuleppe teemal pressikonverentsi. Ratas tunnistas, et laupäeva õhtuks olid väljavaated kokkuleppele jõudmise osas väga nadid.

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid saavutasid kõneluste viiendal päeval pikaajalise eelarve (aastateks 2021-2027) ning majanduse taaskäivitamise kava kokkuleppe.

Euroopa Liidu pikaajalise eelarve mahuks on 1,074 miljonit eurot. Eestile tuleb sel perioodil 6,8 miljardit eurot, mida on 2,17 miljardit rohem kui lõppenud perioodil.

Pandeemiast tingitud EL-i taaskäivitamise kava suurus on 750 miljardit eurot, millest 390 miljardit moodustavad toetused ja 360 miljardit laenud. 

«Laupäeva õhtuks oldi kokkuleppest väga kaugel ja see oli hetk, mil ülemkogu võinuks iga sekund lõppeda,» avaldas Ratas. «See, kas läbirääkimised õnnestuvad või mitte, annavad ka signaali turgudele, ning see tõstis vastutust veelgi. Teise laine oht andis tunnistust vastutusest veelgi juurde - kui me ei suuda kokku leppida, on mäng läbi.»

See, et kokkuleppele jõuti, näitab aga Euroopa Liidu tugevust. «Sõnum oli tugev, konkreetne ning tegelikult kiire - Euroopa võtab vastutuse ning päeva lõpuks käitub ühtsena ja annab kodanikele signaali, et Euroopa tuleb appi.»

Nii, nagu kõik ülejäänud liikmesriigid, ei tundnud ka Ratas, et kokkulepe oli ideaalne. «Kõik pidid kompromisse tegema ning see oli ELi tohutu väärtus.»

Tagasi üles