Eriüksus võttis Ukrainas bussi kaaperdanud mehe kinni, kõik pantvangid vabastati (2)

Copy

Lõhkeainega varustatud mees võttis teisipäeval Lutski linnas pantvangi bussi, kus viibis korrakaitsjate andmetel 20 inimest. Sündmuskohal oli kuulda laske ja pantvangistaja ähvardas lõhata rahvarohkesse piirkonda peidetud pommi. Õhtul võttis eriüksus kaaperdaja kinni ja kõik pantvangid vabastati.

«Pantvangid on vabastatud. Mees, kes neid Lutskis bussis kinni hoidis, on vahistatud,» teatas siseministeerium sotsiaalmeedias.

Ukraina pantvangivõtja vabastas juba varem õhtul bussist kolm inimest «Mees vabastas eaka naise, teismelise ja noore raseda naise,» ütles asesiseminister Anton Geraštšenko.

Teised pantvangid viibisid hommikust hilisõhtuni bussis, kuni kurjategija alistus. Korrakaitsjate andmetel oli pantvangikriisi alguses bussis 20 inimest. Keegi vigastada ei saanud.

Bussi kaaperdanud mees ütles oma nimeks Maksõm Plohhoi, siseministeeriumi andmetel oli pantvangivõtja näol tegemist varasemalt umbes kümme aastat pettuste ja relvaseaduse rikkumiste eest vanglas istunud mehega. 

Mees võttis bussi pantvangi kell 9.25 ja teavitas sellest seejärel politseid. Lutski veebimeedia teatel säutsus terrorist oma nõudmised Twitteris ja ähvardas plahvatusega, kui neid ei täideta. Ta soovis, et presidendi nõudel vaataks rahvas dokumentaalfilmi loomafarmidest, loomkatsetest ja laboritest.

Sündmuskohal on näha keset teed seismas purustatud akendega bussi, mille keres on kuuliaugud. Seni teateid vigastatutest ei ole.

Paistab, et bussi akende ette tõmmatud kardinatega soovitakse varjata olukorda bussis sees. Pole täpselt teada, kui palju pantvange bussis viibib, eri allikate sõnul on neid kümme kuni 20.

Uurijate sõnul postitas kahtlusalune Maksim Plohhoi mõni tund tagasi sotsiaalmeediasse video, milles kutsus inimesi üles «süsteemi vastu võitlema».

Kahtlusalune ei ole seni esitanud ühtegi kindlat nõudmist ning korrakaitsejõud üritavad selgitada välja isiku tausta, et olukorda lahendada.

«Me uurime olukorda ja üritame läbirääkimisi pidada. Me helistasime. Ta võttis kõne vastu, kuid ei vastanud hiljem enam,» lausus politsei kohaliku haru juht Juri Kroško.

Kesklinna piirkond on ümber piiratud ja kohale on saadetud maksimaalsed politseijõud.

Sotsiaalmeediasse postitatud videos on näha meest vintpüssiga kaamera ees poseerimas. Oma sõnul postitas ta video selleks, et näidata rahulolematust süsteemiga.

Anarhistlik mees nõuab, et mõjuvõimsad isikud postitaksid endast videoid, milles peavad nimetama end kriminaalideks. Mees kutsus üles riiki mitte usaldama.

Tema sõnul on täna «süsteemivastane päev» ja «riik on kõige suurem terrorist».

Plohhoi nõudis videopöördumises, et kohtunikud, prokurörid, parlamendisaadikud ja kirikujuhid lindistaksid YouTube`i avaldused, milles tunnistaksid ennast terroristideks.

«24 inimese suust kuuldud tõde võib päästa sadu elusid,» lausus ta.

Plohhoi on kirjutanud internetis saadaoleva raamatu, milles kirjeldab enda kogemusi kinnipidamisasutustes ja vaateid elule.

«Ma olen veetnud 15 aastat parandusasutustes, aga ei ole ennast parandanud. Pigem vastupidi, olen muutunud isegi veel rohkem iseendaks. Miks? Sest ma tulen iseendaga toime ja seega ei paranda teisi. Sest ma ei müü ennast hirmu pärast. Mind võidakse tappa, aga see ei paranda seda,» kirjutab Plohhoi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles