Euroopa Liidu liidrid kiitsid eelarvet ja abipaketti

BNS
Copy
Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel ja osa peaministritest: Tšehhi peaminister Andrej Babis, Poola peaminister Mateusz Morawiecki, Ungari peaminister Viktor Orban ja Slovakkia peaminister Peter Pellegrini.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel ja osa peaministritest: Tšehhi peaminister Andrej Babis, Poola peaminister Mateusz Morawiecki, Ungari peaminister Viktor Orban ja Slovakkia peaminister Peter Pellegrini. Foto: POOL New/REUTERS

Euroopa Liidu valitsusjuhid leppisid kokku üle triljoni euro ulatuvas pikaajalises eelarves ja sellele lisanduvas 750 miljardi euro suuruses majanduse taaskäivitamise fondis, millega tagantjärele kõik rahule jäid, edastas teisipäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel tervitas tulemust ja kiitis Euroopa ühtsust. «Me tegime seda. Euroopa on tugev, Euroopa on ühtne,» sõnas ta.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel märkis, et Euroopa näitas, et on erilises olukorras valmis uut teed pidi minema.

Rõõmustas ka Eesti peaminister Jüri Ratas. «See rõõm on üsna suur, see oli tugev ja edasiviiv konkreetne sõnum Euroopa Liidu juhtide ja 27 riigi poolt meie inimestele, majandustele, turgudele,» lausus Ratas.

Hollandi peaminister Mark Rutte hinnangul saavutati hea kokkulepe. «Kokkuvõttes usun, et me tegime hea kokkuleppe, mis vastab Hollandi huvidele ja tugevdab Euroopat tervikuna,» ütles Rutte.

Nii-nimetatud kasin nelik - Holland, Austria, Taani ja Rootsi - rääkis endale välja soodsad tagasimakseskeemid. Samuti täiendava kontrollimehhanismi raha kasutamise üle.

Abipaketti kiitis isegi Ungari peaminister Viktor Orban.

«Meil ei õnnestunud saada mitte üksnes hea rahapakett, vaid me kaitsesime ka oma rahvaste uhkust ja tegime selgeks, et ei ole aktsepteeritav kui keegi kritiseerib meid, vabadusvõitlejaid,» sõnas Orban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles