FOTOD Avati esimene spetsiaalselt dementsetele mõeldud kodu

Brita-Maria Alas
Copy

Sotsiaalminister Tanel Kiik avas täna Keila lähistel Eesti esimese spetsiaalselt dementsusega inimeste jaoks ehitatud asutuse. Uues 49 voodikohaga majas hakatakse koolitama ka erialaspetsialiste ning nõustama dementsussündroomiga inimeste lähedasi.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmete kohaselt tõuseb järgmise 30 aastaga maailmas dementsusega inimeste arv 132 miljonini. Eestis on dementsussündroom aladiagnoositud, kuid erinevate hinnangute kohaselt puudutab see 21 000 inimest ning nende lähedasi. Keskmiselt lisandub aastas 3500 dementsussündroomi diagnoosiga inimest.

Benita Kodu juhatuse liikme Marilin Vaksmani sõnul on pea igas suguvõsas dementsusega inimesi. «Kuna hooldusteenuse nõudlus ning mäluhäiretega inimeste arv on aina kasvanud, nägime suurt vajadust juurdeehituseks, mis arvestaks just selliste inimeste erivajadustega,» selgitas ta.

Vaksmani sõnul on projekteerija, sisekujundaja ning tegevusterapeutide koostöös tehtud juurdeehitusse mitmeid uudseid lahendusi, mis muudavad elukeskkonna tulevaste elanike jaoks koduseks, mugavaks ning toimetulekut toetavaks.

49 voodikohaga hoone on ühendatud olemasoleva kompleksiga galerii-koridori kaudu kahel korrusel. Iseseisvalt õues viibimiseks on majas turvaline aed koos aiamajaga ning neli talveaia tüüpi rõdu, kus saab käia aastaringselt. Elanike kasutuses on privaatsemad temaatilised elutoanurgad, eraldatud tegevusruum ning teraapiliste vahenditega sensoorikatuba. Kõik ruumid on ligipääsetavad ka liikumisraskustega inimestele.

Asutuse 50 töötajat läbisid põhjaliku dementsusteemalise koolituse, mis võimaldab neil sellega tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles