Korter üliõpilasele: kas üürida või osta?

Copy
Foto: Scandium Kinnisvara

Üliõpilased ja nende vanemad on suviti küsimuse ees, kas üürida või hoopis osta Tartusse korter? Korteri igakuine üürihind võib olla kõrgem kui laenumakse.

On aeg, kus Tartu üüriturg sumiseb, käib üliõpilastele korterite otsimine. Facebooki uudistevoos ripuvad värvikad üürikorterite otsingu postitused: “Olen nutikas noormees, üürin korteri, oskan kruvisid keerata ja värvida”. On vahva lugeda humoorikas võtmes kirjatükke, ent kas on hea mõte üürida üliõpilasele korter?

Heas korras 1-2toalise korteri üürihind jääb nii Tartus kui ka Tallinnas 500 euro piiresse. Üürilepingu sõlmimisel maakleri või kinnisvarabüroo kaudu tuleb sissemaksu tehes arvestada kolmekordse kuu üürihinnaga, mille seas on üür, tagatis, vahendustasu. Viie aastaga, arvestades, et tudeng teeb Tartus nii oma bakalaureuse- kui ka magistriõpingud, kulub seega üürimakseteks 20 000-30 000 eurot. Oleneb muidugi, kas suvekuudeks kolitakse koju tagasi või mitte. Kogu see summa läheb otse üürileandja taskusse. Kui just ei otsustata korterit osta.

Üürimise alternatiiv on korteri ostmine. Siin saavad appi tulla vanemad, kelle panustamisel on noorte toimetulekus suur roll. Kui pere võtab laenu ja ostab korteri, võib igakuine laenumakse olla üürikuludest madalam. Näiteks, kui osta 70 000 eurot maksev uus korter ja laenata 3,5% intressiga 30 aastaks raha, on igakuine keskmine laenumakse 251 eurot. Laenu tagasi maksmise järel kuulub korter perekonnale.

Kui tudeng vaheaastal välismaal õpib või ülikooli lõpetab ja välja kolib, saab võtta korterisse uue üürilise. Alati jääb ka võimalus korter vabanemisel maha müüa. Viimase kasuks räägib asjaolu, et seni on kinnisvarahinnad näidanud pidevat kasvutendentsi ehk täna korter ostes on see viie aasta pärast suure tõenäosusega juba rohekm väärt.

Scandium Kinnisvara müügijuhi Maia Lõško sõnul on lapsevanemad hakanud kinnisvarasse investeerimist rohkem väärtustama. “Tartu südalinnas, Rüütli ja Laia tänava nurgal aadressil Lai 29 olevasse majja DUO Loftid on korteri ostnud mitmed vanemad, et tagada lastele turvaline kodu ülikooli läheduses. Võttes noortelt elukoha otsimise iga-aastase vaeva, jääb rohkem aega ja energiat õpingutele keskendumiseks. Samuti ei pea muretsema, et vajalikud investeeringud sisseseadesse või sisustusse kaotsi läheksid.”

DUO Loftid on vanemate seas populaarsed olnud, sest siit leiab mugavused, mida naljalt teistest Tartu majadest ei leia. Elanike käsutuses o 24/7 avatud tasuta jõusaal, kinosaal, pesumasinaruum ja üritusteruum. Eesti tipparhitektide kujundatud ajatu stiiliga majast leiab päikeseterrassi ja kohviku, kust kiiretel hommikutel hommikupuder ja –kohvi haarata. Majas on jalgrattaparkla, et mugav sõiduriist turvaliselt hoiustada. Soovi korral saab osta ka juba sisustatud korteri.

Lõško: “Suur hulk ühisalasid on võimaldanud korterid hoida kompaktsetena. Noored ei soovi tavaliselt suurt korterit, küll aga peab see oleme kaasaaegne ja mugav. DUOst leiab ka Tartu esimesed loft-tüüpi korterid, mis üliõpilastele väga meeldivad. Hoolimata väikesest pinnast tekivad nii selged alad magamiseks, õppimiseks, einestamiseks ja lõõgastuseks. Suureks eeliseks on ka DUO asukoht – Tartu Ülikooli peamaja ja uus Delta õppekeskus jäävad vaid paarisaja meetri kaugusele.”

Kuigi oma korteri ostmine võib tunduda suure kohustusena, tasub see lõpuks nii aja kui ka raha kokkuhoiu mõttes end tihti ära. Ülikoolilinnas on olemas elamispind ja igal suvel ei pea asuma uuesti üürikorteri peale mõtlema. Korteril kaasaaegses väikeste kõrvalkuludega majas ülikooli lähedal on alati nõudlust nii üüri- kui ka järelturul. Pealegi - kaasaegses korteris elamine on kaasaegsele tudengile meelt mööda.

DUO Loftide kohta loe lähemalt www.duoloftid.ee.

Copy
Tagasi üles