KredEx leevendas käendustingimusi ja tagatisnõudeid

BNS
Copy
KredEx.
KredEx. Foto: Tairo Lutter

KredEx muutis erakorraliste käendusmeetmete tingimusi, mis lubab rahastada senisest riskantsemaid projekte ja muudab maksimaalse laenusumma määramise paindlikkumaks. Samuti vähenesid käendusega kaasnevad tasud kuni poole võrra.

KredExi ettevõtlusosakonna juht Kaarel Aus ütles pressiteate vahendusel, et sihtasutus muutis tingimusi ettevõtjatele soodsamaks ja erakorraliste käendustega tagatavate laenude summa piirmäära arvutust paindlikumaks, et suurendada abi saajate ringi ning pakkuda ettevõtjatele senisest veelgi soodsaimaid lepingutingimusi.

«Vastavalt valitsuse 16. juuni otsusele tõstsime laenuandjatele kriisimeetmete raames väljastatud uute laenude lubatud krediidikahjude ülempiiri senisest kaks korda kõrgemaks, võimaldades laenuandjatel väljastada laene riskantsematele projektidele, mis seni jäid finantseerimata,» täpsustas Aus.

Ta selgitas, et sarnaselt juunikuisele otselaenutingimuste muudatustele leevendas KredEx käenduste tingimusi – langetati lepingu- ja käendustasusid ning tehti paindlikumaks tagatava laenu piirmäära arvutus.

Seni oli erakorraliste käendustega tagatavate laenude suurus üldjuhul piiratud ettevõtte kahekordse palgakuluga koos sotsiaalmaksuga. Nüüdsest on taotlusmahu hindamise aluseks kas ettevõtte palgakulu või kuni 25 protsenti eelmise majandusaasta käibest, kui ettevõtte palgakulu on sellest madalam. Muudatused puudutavad erakorralisi käendusi nii uutele kui ka olemasolevatele laenudele.  

Enamikul juhtudel erakorralistel käendustel lepingutasu puudub. 7. juulist hakkas kõigile erakorralistele käendustele, juhul kui käenduslepingu tasu on nõutud, kehtima 0,2-protsendiline lepingutasu senise 0,4-protsendilise määra asemel.

Käendustasud kuni aastaste laenude puhul vähenesid samuti poole võrra ehk väike- ja keskmistele ettevõtetele 0,25 protsenti ning suurettevõtetele 0,5 protsendi tasemele.

Kriisis enim kannatanud sihtrühmadele mõeldud meetmetega, nagu väikeettevõtja väikelaenu käendus ning käendus majutus- ja toitlustussektoris tegutsevatele ettevõtjatele, reisibüroodele ning reisikorraldajatele, ei kaasne laenusaajale KredExi-poolseid täiendavaid tasusid.

Ettevõtjale pakutakse täiendavalt laenulepingust tulenevate finantseerimiskulude katmiseks toetust kuni kahe protsendi ulatuses laenusummast.

Majutus-, reisi- ja toitlustussektori ettevõtete ja väikelaenu käendustingimuste kohaselt ei ole tagatise nõuet, kui taotleja on kõigil viimasel kolmel aastal teeninud müügitulu, omakapitali osakaal varadest eelmise aasta lõpu seisuga oli vähemalt 30 protsenti ning omakapital suurem kui KredExi käendusega tagatav laen.

«Oleme tingimusi leevendanud käsikäes muutunud majandusolukorra, KredExi taotlemisstatistika analüüsi ning ettevõtjate ja partnerite põhjendatud ettepanekutega. Nii näiteks on laenukäendustele seatud koguvastutuse piirmäära tõstmise ettepaneku teinud Eesti Pangaliit, Eesti Pank, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda,» ütles Aus ja lisas, et turismisektori ettevõtjate ja ka väikeettevõtjatele suunatud meetmetingimuste leevendamise ettepanekud on esitanud Eesti Turismifirmade Liit ja Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon EVEA.

KredExi erakorralised meetmed on mõeldud Covid-19 puhangust tingitud ettevõtja ajutiste raskuste ületamiseks. 

Ettevõtjatele suunatud KredExi kriisimeetmete raames on seni laenu- ja käenduslepinguid sõlmitud 208, kogusummas 183 miljonit eurot. Lisaks on KredEx alates eriolukorra algusest sõlminud 142 käendus- ja laenulepingut tavapäraste teenuste raames, mille tulemusena on ettevõtjad saanud täiendavat finantseerimist 58 miljonit eurot.

Maksepuhkused on vormistatud juba enne kriisi sõlmitud 218 käenduslepingule. Seega on KredEx kriisi ajal sõlminud kokku 350 uut käendus- ja laenulepingut ning teinud selle aja jooksul ettevõtjatele kättesaadavaks rohkem kui 240 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles