Moskvas on registreeritud hulk kokkupõrkeid armeenlaste ja aserite vahel

Copy
Aserbaidžaani lipuga meeleavaldaja.
Aserbaidžaani lipuga meeleavaldaja. Foto: SEDAT SUNA/EPA

Moskvas on aset leidnud hulk kaklusi ja kokkupõrkeid armeenlaste ja aserbaidžaanlaste vahel. Nii väljendatakse oma viha seoses hiljuti kahe riigi piiril toimunud relvakokkupõrgetega.

Moskva politsei teatas laupäeval, et on vahistanud üle 30 kaklustes ja rahurikkumistes osalenud inimese. Peterburgis vahistas politsei laupäeval samuti kümneid inimesi, et aserbaidžaanlaste ja armeenlaste vaheline ohtlik kokkupõrge ära hoida. 

Vaen kahe kogukonna vahel lõi teravalt lõkkele pärast selle kuu alguses puhkenud piiritüli, mille tagajärjel hukkus umbes 20 inimest. 

Vene meedia teatel sai vägivald Moskvas alguse, kui aserbaidžaanlaste rühmad peksid reede hommikul armeenlasi ning hiljem ründasid armeenlastele kuuluvaid poode. 

Järgnes hulk kokkupõrkeid üle linna, kus armeenlased ja aserbaidžaanlased kaklesid ning ründasid vastastikku poode ja restorane.

Armeenia ja Aserbaidžaani diplomaatide ja ametiisikute üleskutsed vaoshoitusele ei andnud mingit mõju ning löömingud jätkusid.

Venemaa armeenlaste rahvusühendus teatas, et julgeolekuteenistuse FSB esindajatel oli reedel armeenlaste kogukonnaga kohtumine, kus muuhulgas lubati, et vägivalla algatajaid karistatakse.

Kaks Lõuna-Kaukaasia naaberrahvast on olnud aastakümneid konfliktis Mägi-Karabahhi piirkonna pärast, mis õiguslikult kuulub Aserbaidžaanile, kuid on armeenlaste kontrolli all. Sõjategevus lõpetati küll 1994. aastal, kuid rahumeelset lahendust ei ole olukorrale leitud.

Venemaa on hoidnud tihedaid suhteid nii Armeenia kui ka Aserbaidžaaniga. Samuti kuulub Venemaa koos USA ja Prantsusmaaga OSCE Minski gruppi, mis on püüdnud Mägi-Karabahhi küsimuse lahendamist vahendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles