Lutsar: piirangute liiga varajane kehtestamine viib elanikkonna tüdimuseni (8)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Irja Lutsar.
Irja Lutsar. Foto: Tairo Lutter

Viroloogiaprofessor Irja Lutsari sõnul tuleb Eestis hoiduda piirangute liiga varajasest taaskehtestamisest, sest sel juhul võivad inimesed neist ära tüdineda ning piirangud kaotada mõju.

Viimase kahel nädalal on Euroopas koroonaviirusega nakatumine kasvanud ning maailma terviseorganisatsiooni hinnangul peavad Euroopa riigid olema valmis taas karmimaid piiranguid kehtestama, vahendab «Aktuaalne kaamera».

Professor Irja Lutsar sõnas rahvusringhäälingule, et suurenenud haigusjuhtude taga võib olla asjaolu, et nii mõneski riigis oli koroona suhteliselt vähe levinud ja nüüd on haigus jõudnud piirkondadesse, mis ennist jäid sellest suuresti puutumata: «Ma arvan, et need riigid, kes nüüd näevad teist puhangut, üheks nende probleemiks oli, et nad liiga vara kehtestasid piirangud. Selleks ajaks, kui neid piiranguid vaja oli, oli elanikkond neist juba tüdinenud,» märkis ta.

Lutsari sõnul on piirangute kehtestamisel oluline nii nende õigeaegne kehtestamine kui ka mahavõtmine, sest liigne kiirustamine teeb mõlemal juhul kasu asemel kahju: «Kui me kehtestame piiranguid praegu, kui meil õieti neid nakatunuid ei ole, selle aja peale, kui neid vaja läheb, on elanikkond tüdinud ja siis meie piirangud ei tööta.»

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles