Helme: kogu lugu on sündinud nende inimeste paanilisest hirmust, kellel on midagi varjata (27)

, Kuku raadio
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Täna kirjutas Eesti Päevaleht, et rahandusminister Martin Helme (EKRE) palgatud USA advokaat esindas mõni aeg tagasi rahapesus süüdistatud ettevõtet, mille raha liikus ka Danske Banki Eesti filiaali kaudu ning ettevõttega on seotud Vene advokaat, kellele hiljem esitati kriminaalsüüdistus õigusemõistmise takistamise eest. Rahandusminister Martin Helme jagas selgitusi Kuku raadiole. 

TIMO TARVE: Tänane Eesti Päevalehe juhtkiri «Helme vormib Eestist rahapesijate lelu» sülgab epiteete nii et vähe pole. 

«Helme on rahapesu tõrjudes nagu kits kärneriks. Helme varjab kahtlase advokaadibürooga lepingu sõlmimise ajaolusid kiivalt, tegemata ühtegi liigutust põhjendatud kahtluste kummutamiseks. Miks mängib rahandusminister tulega? Lisage siia Helme võhiklikkus rahanduse vallas, püsimatus ja alternatiivsete «faktide» lembus ja saategi seletuse, miks ta on jõudnud selleni, et saeb oksa, millel ise rahandusministrina istub. Rahandusminister peaks andma oma klanni välistele asjatundjatele ja avalikkusele sõlmitud lepingu kohta rohkem infot.»

See kõik keerleb ühe uuriva toimetuse paljastatud artikli ümber selle kohta, nagu oleks Louis Freeh – meid ja Eesti riigi huve esindav advokaat – ise olnud teisel poolel, esindamaks nende huve, kelle raha välja nõutakse. See on esialgu täiesti keeletuks tegev ja istuma panev fakt. Mis lugu sellega on? Kas Louis Freeh teie teada on esindanud vastaspoole pättide huve?

MARTIN HELME: Ma muidugi kõigepealt lükkaks kategooriliselt ümber väite, et tegemist on uuriva toimetuse või uuriva ajakirjandusega. Tegemist on ajakirjandusliku hitjob'iga, nagu Ameerikas öeldakse ehk palgamõrvaga. Tegemist on ühe kõige tülgastavama libalooga, mida Eesti ajakirjanduses on tükil ajal nähtud. See on üks-ühele maha kirjutatud Ameerika Ühendriikidest Trumpi-vastasest nii-öelda vene agendiks värbamise kampaaniast, kus pikalt, laialt ja värvikalt kirjeldatakse mingeid episoode – antud juhul ka Päevalehe loos –, aga mis sellel kõigel on pistmist Freeh' või minuga, seda artiklist peaaegu välja ei tulegi. See on hämmastav, kuidas tänapäeval kõik on vene agendid, välja arvatud vene agendid, kes käivad ringi ja süüdistavad teisi selles, et nad on vene agendid. See on ikka päris lõbus lugu. 

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles