Fotod ⟩ Volta tänavalt leiti suuremas koguses kahtlasi kemikaale

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

Hiljuti Põhja-Tallinnas põlenud tööstushoone kõrval asunud majast leidsid kustutusel osalenud päästjad suuremas koguses ampulle, mille pakenditel olid kirjas sõnad ipriit (sinepigaas), sinihape ja muude ohtlike kemikaalide nimetused.

Päästjad andsid oma leiust teada munitsipaalpolitseile. Mupo Põhja-Tallinna peainspektor Pavel Boitsov võttis ühendust hoone omanikuga, kes väidetavalt mürgiste materjalide olemasolust midagi ei teadnud.

Täna käis peainspektor hoonet üle vaatamas ning leidis eest hulgaliselt oranži värvi karpe ja pappvutlarites kemikaalide ampulle, millest osad olid avatud.

«Hoone sissepääsud oli enne põlengut suletud, kuid põlengu järel ringkäiku teinud ja võimalikke tulekoldeid inspekteerinud päästjad pidid kõrvalhoone uksed lahti murdma. Sealt jäidki neile silma kunagi nõukogude ajal tsiviilkaitses kasutusel olnud isikukaitsevahendid ja kemikaalide ampullid, millele peale kirjutatud ipriit,» selgitas Boitsov.

Praegu on uks taas suletud, kuid põlenud hoone kaudu on ligipääs majja võimalik ja see võib osutuda vägagi ohtlikuks. «Kiire internetiotsing näitab, et ipriit on mürgine keemiarelv, massihävitusrelv, mis oli kasutusel Esimeses maailmasõjas ja hiljemgi ning mis tekitab erinevaid kahjustusi, näiteks nahale sattudes ville, mis muutuvad raskesti paranevateks haavanditeks. Ma ei ole spetsialist, kuid selline leid annab alust arvata, et tegemist on äärmiselt ohtliku vedelikuga,» lisas ta.

Kinnistu omaniku sõnul on majas nähtud noortekampa, kes on seintele teinud graffitit ning keda ta kahtlustab ka põlengu tekitamises. Turvakaamerad on noorte liikumise kinnistul fikseerinud.

Mupo on vestelnud keskkonna- ja kommunaalameti spetsialistiga, kes kinnitas vedeliku ohtlikkust ning on valmis hoone omanikule andma juhtnööre, kuidas sellest leiust võimalikult ohutult vabaneda.

Tegelikkuses osutus mupo paanika veidi ülepaisutatuks. Teadjate inimeste sõnul pole tegemist mitte sinepigaasi ehk ipriidi, vaid selle tuvastamiseks mõeldud komplektidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles