Saksa kaitseminister peab USA kava vägesid vähendada kahetsusväärseks (2)

Copy
Saksa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer.
Saksa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: www.imago-images.de/imago images/Christian Spicker / Scanpix

Saksamaa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer nimetas riigist 12 000 USA sõjaväelase väljaviimist kahetsusväärseks, kuid rõhutas reede hommikul, et see toob esile vajaduse Euroopa julgeolekusse rohkem panustada.

Kolmapäeval kinnitasid Ühendriigid, et 6400 sõjaväelast tuuakse Saksamaalt koju ning 5600 paigutatakse ümber teistesse Euroopa riikidesse. President Donald Trump on vägede vähendamist Saksamaal tugevalt toetanud, kritiseerides sakslasi ka liiga väheste kaitsekulude eest.

Vähenduskava, mis nõuab kongressi heakskiitu, jätaks Saksamaale 24 000 USA sõjaväelast. 

Kramp-Karrenbauer rõhutas vajadust suurema Euroopa koostöö järele ning avaldas lootust, et praegune Saksamaa eesistumisperiood Euroopa Liidus aitab ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika edenemisele kaasa. 

Kommenteerides «kahetsusväärset kava USA sõjaväelased välja viia» ütles ta, et kavatseb vastavate liidumaade juhtidega pärast suve arutada, kuidas Saksamaa sõjavägi saaks neid piirkondi toetada. 

Senini on Saksamaa reaktsioon USA otsusele olnud vaoshoitud. Mõjukamatest poliitikutest on üksnes valitsusse kuuluvate sotsiaaldemokraatide esindaja Rolf Mützenich öelnud, et nüüd tuleb «relvastusealast koostööd uues valguses hinnata».

Partei parlamendifraktsiooni esimees Mützenich ütles ajalehele Süddeutsche Zeitung, et «kapriissus ja surve» ei saa olla koostöö alus partnerite vahel. 

Liidukantsler Angela Merkeli kristlike demokraatide parlamendiliige Roderich Kiesewetter kritiseeris seda avaldust, öeldes agentuurile dpa, et USA kaitsetööstuse kõrgtehnoloogilisele toodangule puudub Euroopas siiani «adekvaatne ja taskukohane asendus». 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles