Terviseametil pole välisriigist saabujate kohta teavet

Brita-Maria Alas
Copy
Pildil Eesti-Vene piir.
Pildil Eesti-Vene piir. Foto: Kristjan Teedema

Pärast seda, kui riigipiir avati, ei ole terviseametil võimalik enam riiki saabunutele efektiivset järelevalvet teostada. Enamjaolt panustatakse inimeste mõistlikkusele ja loodetakse, et välismaalt saabunud püsivad siiski kodus.

Sotsiaalminister Tanel Kiik usub, et kindlaim viis viiruse leviku kontrollimiseks on endiselt kahenädalane isolatsioon pärast reisimist: «Sellise lausjärelevalve tegemine, ka info korjamine ja vahendamine on üüratult palju keerulisem, kui ta oli tol perioodil, kui piiridel käis lauskontroll, aga just seetõttu ma rõhutangi seda poolt, et inimeste enda käitumine, enda otsustamine, vastutuse võtmine oma tegude eest on tegelikult see, mis meid selles olukorras saab aidata,» kommenteeris ta Rahvusringhäälingule.

Karantiininõude täitmist peaks jälgima terviseamet, kes seda teha enam ei saa, sest andmeid inimeste liikumisest on pärast piiride avamist minimaalselt. Politsei lõpetas säärase andmete kogumise juba maikuus.

Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar leiab ka, et praeguses olukorras sõltub palju inimese vastutustundest: «See teeb sisuliselt väga keeruliseks järelevalve tegemise ja siinkohal ei jää meil praegu midagi muud üle, kui rõhutada, et kui inimene tuleb sellisest riigist, kus ta võib koroonaviiruse endale saada, siis seadusejärgne kohustus on tal ikkagi liikumisvabaduse piirangut järgida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles