Loksale uue katlamaja rajav soojatootja korrastab ka Nooruse tänava

Copy
Foto: N.R. Energy OÜ

Eesti üks suuremaid regionaalseid soojatootjaid N.R. Energy, kes ehitab Loksale 2022. aastaks uue ja keskkonnasõbraliku põhikatlamaja, rekonstrueerib projekti käigus oma kuluna katlamaja juurde viiva Nooruse tänava ning rajab sinna ka jalakäijatele kergliiklustee.

N.R. Energy ja Loksa linnavalitsuse kokkuleppel rekonstrueerib soojatootja Nooruse tänava umbes 400-meetrise lõigu. Samuti ehitab N.R. Energy sinna kaasaegsetele nõuetele vastava kergliiklustee. Ettevõtte juhataja Ahto Tisleri sõnul selgub tööde täpsem maksumus pärast ehitushanke läbi viimist, kuid kokkuleppel linnaga võtab selle kulu enda kanda N.R. Energy.

Loksa linnapea Värner Lootsmanni sõnul on Nooruse tänava korrastamine ja kergliiklustee rajamine positiivne samm, kuna suurendab liiklusohutust. „Kuna uue katlamaja ehitusega suureneb Nooruse tänaval mõnevõrra veokite liiklus, siis rajatav kergliiklustee vähendab oluliselt liiklusriski ümberkaudsetele elanikele, eelkõige Loksa Gümnaasiumi, Noortekeskuse, Muusikakooli ja Kultuurikeskuse õpilastele ja noortele,“ lausus Värner Lootsmann.

N.R. Energy ehitab 2022. aastaks Loksale Nooruse tänavale uue, hakkepuidul töötava kaasaegse ja keskkonnasõbraliku katlamaja. Loksa katlamaja renoveerimisprojekti käigus lammutatakse Nooruse 3a kinnistul asuvad olemasolevad amortiseerunud hooned ja maa-alune õlihoidla ning ehitatakse nende asemele nii tehnoloogiliselt kui välisilmelt kaasaegne katlamaja võimsusega 5 megavatti.

Uus katlamaja on tänasest efektiivsem, hakkab vastama kõigile Euroopa Liidu rangetele keskkonnanõuetele ja kasutama sooja tootmiseks kohalikku hakkepuitu. „See omakorda loob uue katlamaja valmimise järel head eeldused Loksal toasooja hinna umbes 20-protsendiseks languseks,“ selgitas Tisler.

Projekti kogumaksumus on 3 miljonit eurot, millest poole katab Keskkonnainvesteeringute Keskus. Teise poole ehk 1,5 miljonit eurot investeerib N.R. Energy oma vahenditest. Plaanide kohaselt algab uue katlamaja ehitus 2021. aastal ja esimene toasoe jõuab klientideni 2022. aastal.

Ehituse valmimiseni jätkub Loksal soojusenergia tootmine tänases õliküttel töötavas konteinerkatlamajas, mis uue katlamaja valmise järel jääb reservi, et tagada vajadusel varustuskindlus ja tipukoormuste tootmisvõimsus.

Foto: N.R. Energy OÜ

Linnapea Värner Lootsmanni sõnul on uue, kaasaegse katlamaja rajamine positiivne areng, mis annab linnaelanikele madalamad küttekulud, puhtama õhu ja piirkonna ettevõtetele võimaluse katlamaja hakkepuiduga varustamiseks. „Uus katlamaja loob hea võimaluse Loksa kaugküttepiirkonna arendamiseks ja laiendamiseks. Paljuski tänu 2018. aasta lõpus valminud uuele 5-kilomeetrisele küttetorustikule langes linna elanike jaoks sooja hind alates eelmisest kütteperioodist umbes 10 protsenti. Linnavalitsusele teadaolevalt tunneb umbes 20 korteriühistut ja mitu ettevõtet huvi kaugküttega liitumiseks, mis omakorda teeb soojatootmise efektiivsemaks ja kulud madalamaks kõigi jaoks,“ kommenteeris Loksa linnapea uue katlamaja ehitamise plaane.

1997. aastal asutatud ja täielikult Eesti erakapitalil põhinev N.R. Energy OÜ varustab soojusenergiaga 22 kaugkütte võrgupiirkonda üle Eesti, kus soojuse piirhinna kooskõlastab Konkurentsiamet ja müüb soojusenergiat rohkem kui 30 mehitamata kaug- ja lokaalkatlamajast. Ettevõtte peamised kliendid on kortermajad, eramud, koolid, lasteaiad, spordihooned, tervishoiuasutused, kohalikud omavalitsused, asutused ja ettevõtted. Ettevõte on tegev ka Eesti bituumeniturul. N.R. Energy on investeerinud viimase üheteistkümne aasta jooksul kaugküttesüsteemidesse üle Eesti ligi 20 miljonit eurot ning lähiaastatel on kavas investeerida veelgi mitmete piirkondlike küttetaristute kaasajastamisesse.

Copy
Tagasi üles