Venemaa plaanib Lähis-Itta mereväebaase

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaevastiku fregatt Neustrašimõi läbimas Suessi kanalit.
Vene sõjalaevastiku fregatt Neustrašimõi läbimas Suessi kanalit. Foto: AP / Scanpix

Venemaa on teinud poliitilise otsuse rajada sõjalaevastiku baasid Liibüa, Süüria ja Jeemeni rannikule, teatas täna meedias üks anonüümne mereväeametnik.


ITAR-Tassile kinnitas allikas mereväe staabist, et need baasid pannakse püsti juba «mõne aasta jooksul,» vahendasid BBC News ja Reuters.

«Raske on öelda, kui palju aega võtab baaside loomine meie sõjalaevastikule nendes riikides, kuid mõne aasta jooksul saab see kahtlemata tehtud,» märkis ta. «Poliitiline otsus on selles küsimuses vastu võetud.»

Mereväe ametlik pressiesindaja polnud kohe kommentaariks kättesaadav. Küll on aga jutud Moskva plaanist rajada baase mujale maailma liikunud meedias juba mõnda aega, sest Kreml üritab üha enam esineda jälle maailmaareenil ka sõjalise jõuna, millest andis tunnistust ka sõda Gruusias.

Meedia andmetel pakkus Liibüa liider Muammar Gaddafi oma visiidi ajal venelastele võimalust kasutada Benghazi mereväebaasi. Sõjandusvaatlejate sõnul võiks venelastele baasina sobida ka Tartuse sadam Süürias, mis oli ka Külma sõja ajal Nõukogude baas, märkis Reuters.

Venemaal on praegu välisriigi pinnal vaid üks mereväebaas - Sevastoopoli sadam Ukraina lõunaosas, Krimmi poolsaarel, kuid praegune läänemeelne Ukraina president on andnud mõista, et ei soovi pikendada selle rendilepingut, mis aegub 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles