Meelespea ⟩ Kuidas takistada koroonaviiruse levikut

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Köha. Pilt on illustratiivne.
Köha. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eesti perearstide selts uuendas juhendit patsientidele, kellel ilmnevad koroonaviirusega sarnased haigustunnused. See, milliseks kujuneb Covid-19 levik Eestis sügisel, sõltub otseselt igast inimesest ja mõjutab meie kõigi tervist, rõhutavad perearstid. 

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige dr Karmen Joller ütles Postimehele, kui ta peaks valima kaks põhitõde, mille inimesed peaksid kohe kindlasti meelde jätma, siis esimene on see, et haigena tuleb koju jääda ja isoleerida ennast teistest. «Teiseks tuleb pöörduda perearstikeskusesse, et saada saatekiri testile,» ütles Joller. 

«Me suutsime kevadel haigusest ühiselt jagu saada ja meil on olnud imeline hingetõmbeaeg. Praegu on aga aeg end uuesti kokku võtta ja pingutada,» meenutas ta.  

Meelespea: mida teha, kui tunned, et oled haigestunud?

Haigena püsi kodus!

Eneseisolatsioon on vajalik ka siis, kui sul on väga kerged hingamisteede ägeda viirushaiguse sümptomid või vaid üks sümptomitest (näiteks köha, nohu, kurguvalu, palavik).

Võta ühendust oma perearstikeskusega, et sind suunataks testimisele. 

Ära keeldu testimisest! Kui selgub, et sul on Covid-19, on väga oluline, et enda suhtes saaksid tähelepanelikud olla ka need inimesed, kes sinuga lähedalt kokku puutusid.

Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui 2 meetrit. Need inimesed peavad oma tervise suhtes tähelepanelikud olema ja sümptomite ilmnemisel kohe oma perearstikeskusega ühendust võtma. 

Kui su terviseseisund vajab täpsustamist, võidakse sind kutsuda perearstikeskusse vastuvõtule. 

Ära karda minna, perearstikeskuses hoolitsetakse selle eest, et nakkusohtlikud ja ilma tõenäolise nakkuseta inimesed kokku ei puutuks. Haigena kodust väljaspool liikudes kanna maski, järgides seejuures õige maskikandmise reegleid!

Perearstid suunavad testimisele haigussümptomitega inimesi meditsiinilise näidustuse olemasolul. 

Sümptomiteta inimesi perearstid testimisele ei suuna. Kui testimine on vajalik töö tõttu, korraldab testimise tööandja või leiab inimene testimisvõimaluse, makstes selle eest ise.

Pea meeles, et kuni lõpliku diagnoosini, mille saad perearstilt pärast uuringuid või testimist, ei saa olla kindel, millise viirusega on tegu. 

Sümptomite väljaselgitamisel ja patsiendi seisundi hindamisel saadud esmast infot ei tohi tõlgendada kergekäeliselt. Haigusnähtudega püsi kodus, sõltumata diagnoosist! Vahel võib test anda valenegatiivse tulemuse, st inimene on nakkusohtlik, aga test seda ei näita. 

Kodus tuleb püsida seni, kuni oled terveks saanud või kuni perearst on öelnud, et sa pole enam nakkusohtlik.

Kui enesetunne ja töö iseloom seda võimaldavad, võib loomulikult teha kaugtööd.

Köhal ja/või nohul on peale nakkushaiguste ka muid põhjuseid ning seetõttu ei pruugi köhiv või aevastav inimene olla tingimata nakkusohtlik. 

Seetõttu ära kritiseeri inimest, kes avalikus kohas nuuskab, köhib või aevastab, kui ta järgib hügieenireegleid.

Meelespea patsiendile Covid-19 leviku vältimiseks
Meelespea patsiendile Covid-19 leviku vältimiseks Foto: Eesti Perearstide Selts
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles