Kodumaale tagasitulijaid toetati 55 000 euroga

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) eraldas eelmisel aastal 61 kodanikule või etnilisele eestlasele Eestisse tagasipöördumiseks toetust kokku üle 55 000 euro ning toetas 54 välismaalase Eestist ümberasumist kokku ligi 25 000 euroga.

Tagasipöördujatest enamiku moodustasid tööealised täiskasvanud ja pea kolmandik olid vanematega koos tulnud alaealised, teatas Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed.

Eestisse tulijate seas oli mehi ja naisi peaaegu võrdselt. Kõige enam tuldi Eestisse tagasi Vene Föderatsioonist (58 protsenti), Ameerika Ühendriikidest (31 protsenti) ja Iirimaalt (11 protsenti). Tulijaid oli lisaks ka Soomest, Gruusiast, Šveitsist, Moldovast, Suurbritanniast, Valgevenest, Ukrainast, Rootsist, Prantsusmaalt ja Jeemenist.

Ligi pooled tagasipöördujatest on sündinud välismaal ega ole alaliselt Eestis elanud. Varasemalt Eestis elanud inimestest suunduti Eestist välismaale kõige rohkem 1990. aastatel ja 2000. aastate alguses.

Eestist lahkusid eelkõige Venemaale ja Ukrainasse peamiselt 46-aastased või vanemad inimesed ning remigreerunute hulgast 76 protsenti moodustasid naised. Ligi 90 protsenti toetust saanutest ei ole sündinud Eestis ning tulid siia peamiselt 50ndatel, 70ndatel ja 80ndatel aastatel.

Eestist eemal viibinud või välisriigis sündinud eestlaste ja Eesti kodanike Eestisse naasmist ning teiste riikide kodanike tagasipöördumist kodumaale on toetatud alates 1992. aastast.

Tagasipöördumistoetuse maksimaalne summa on 2000 eurot ning seda saab taotleda Eesti kodakondsusesse kuuluv või Eesti elamisluba omav etniline eestlane, kes on Eestist emigreerunud üldjuhul vähemalt 10 aasta eest või sündinud välisriigis ning vajab Eestisse tagasi pöördumiseks oma majandusliku ja sotsiaalse seisundi tõttu toetust.

Eestist kodumaale lahkumise toetust kuni 1000 euro väärtuses saab taotleda välismaalane, kes on elanud Eestis vähemalt 10 aastat ning kes omab kehtivat reisidokumenti või muud tagasipöördumist võimaldavat dokumenti.

Remigreeruja peab ühtlasi võtma kirjaliku kohustuse Eesti Vabariigist lahkuda ning tema elamisluba peab olema kehtetuks tunnistatud. Lahkuda soovivad kodanikud peavad olema Vabariigi Valitsuse otsusega vabastatud Eesti kodakondsusest.

Toetusi jagatakse vajaduspõhiselt majanduslikku ja sotsiaalset seisundit arvestades Kultuuriministeeriumi kaudu riigieelarvest. 2012. aastal on MISA tagasipöördumistoetuste eelarve üle 61 000 euro ja remigreerumistoetuste eelarve enam kui 24 000 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles