Vaimse murega noori oodatakse oma lugu jagama

BNS
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Täna tähistatakse ÜRO algatusel ülemaailmset noortepäeva ning vastloodud haridus- ja noorteameti eestvedamisel keskendutakse Eestis sedakorda noorte vaimsele tervisele.

Haridus- ja noorteameti (HARNO) noortevaldkonna korraldamise osakonna juhi Kaire Soometsa sõnul on kevadine isolatsioonielu tõstatanud vaimse tervise mured teravamalt kui kunagi varem. «Äkiline sotsiaalne äralõigatus ning ebavõrdsed tingimused kasvõi distantsilt õppetööks on vaid mõned märksõnad, millega noored ühtäkki toime tulema pidid ning mis tõid ka vaimse tervise mured nagu ärevus ja üksildus noorsootöötajate jaoks enam päevakorda,» tõdes Soomets.

Vaimsest tervisest rääkimisega käib kaasas nii teadmatus kui ka teatav tabu. Selleks on haridus- ja noorteamet ühendanud jõu 11 organisatsiooniga, kellel on noorte vaimse tervise toetamises oluline roll.

Et vaimse tervise muresid on raske füüsiliselt näha ja tihti veel keerulisem neist kõnelda, tõdeb ka ühe partneri, Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa. «Kõige olulisem on julgeda teemast rääkida – ainult nii saab vaimset tervist puudutav parimas mõttes igapäevaseks, mis aitab ka abivajajaid enam märgata,» on Oidermaa veendunud.

Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise eestvedaja Merle Purre sõnul on vaimsest tervisest rääkides noortel ka praktilisi küsimusi. «Kelle poole ma pöördun, kui mind miski vaevab? Mida teha, kui märkan sõbra muret, aga füüsiliselt ei ole justkui midagi katki?» toob Purre välja levinumad.

Lapsi ja noori puudutavate murede korral on ööpäev läbi avatud lasteabi telefon 116 111. Ka hädaabinumber on õige valik. 

Haridus- ja noorteameti noorteinfoportaal Teeviit kutsub noori jagama oma vaimse tervise lugu sotsiaalmeedias. Oodatud on nii näpunäited, kuidas vaimset tervist turgutada, aga ka lood mõne vaimse tervise murega toime tulemisest. Lugusid ühendavad teemaviited #vaimnetervis #hoianennast ja #jagaomalugu. Teeviit kogub lugusid oktoobrikuuni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles