Kohus mõistis kolme miljonit eurot liigutanud küberpetturi aastateks vangi

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Tartu maakohus.
Tartu maakohus. Foto: Кристьян Теедема

Tartu Maakohus mõistis Dennis Einasto (32) süüdi arvutikuriteo ettevalmistamises, arvutikelmustes ja ebaseaduslikult arvutisüsteemide kasutamises ning suures ulatuses rahapesu toimepanemises. Rahapesusüüdistusega Madis Einasto (57) mõisteti aga õigeks.

Kohus määras arvutikuriteo ettevalmistamise eest Dennis Einastole karistuseks 2 aastat vangistust. Kuritegu seisnes täpsemalt selles, et Einasto valdas vähemalt alates 26.02.2013 kuni kahtlustatavana kinnipidamiseni 08.05.2018 talle kuuluvas arvutis vähemalt 5 erinevat temale mittekuuluvat krüptoraha ja veebimajutuse keskkondadega seotud andmebaasi koos neis sisalduvate kasutajatunnuste ja paroolidega.

Kohus mõistis ta süüdi ka perioodil 26.02.2013 kuni 06.05.2018 toime pandud arvutikelmustes, millega tekitas kahju kogusummas 28 417,95 eurot ning mõistis talle karistuseks 3 aastat vangistust. Samuti mõistis kohus isiku süüdi selles, et ta hankis ebaseaduslikult arvutisüsteemidele juurdepääsud kaitsevahendi kõrvaldamise teel ja mõistis talle karistuseks 3 aastat vangistust.

Sealhulgas mõistis kohus Dennis Einasto ka süüdi suures ulatuses rahapesu toimepanemises, mille eest kohus mõistis talle karistuseks 4 aastat vangistust. Liitkaritusena mõisteti talle lõplikult ärakandmisele 4 aastat, 5 kuud ja 26 päeva vangistust.

Dennis Einasto kuritegelikul teel saadud rahaga segunenud raha käive oli 3 245 788,31 eurot, millest on õnnestunud tuvastada 28 417,95 euro päritolu.

57-aastane Madis Einasto mõisteti rahapesus õigeks, kuna ei olnud tuvastatud kuriteokoosseisu subjektiivne koosseis.

Kohtuotsus pole jõustunud. Kohtuotsust saab vaidlustada apellatsiooni korras.

Riigiprokurör Piret Paukštyse kommentaar:

Prokuratuuril on hea meel, et kohus nõustus suures osas prokuratuuri seisukohtadega selles mahukas ja õiguslikult keerulises kriminaalasjas. Tänase kohtuotsusega on tõendamist leidnud, et Dennis Einasto pani toime rahvusahelise ulatusega küberkuritegusid ja suures ulatuses rahapesu, mille toimepanemisest saadud tulu kohus konfiskeeris.

Kuigi kohus ei nõustunud prokuratuuriga Madis Einastole etteheidetavates tegudes, on prokuratuur rahul, et kohus mõistis ka temalt välja kuritegelikul teel saadud tulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles