Valgevene nobelist Aljaksijevitš kutsus Lukašenkat tagasi astuma

BNS
Copy
Nobeli auhinna laureaat Svjatlana Aljaksijevitš.
Nobeli auhinna laureaat Svjatlana Aljaksijevitš. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Nobelist Svjatlana Aljaksijevitš kutsus eile Valgevene autoritaarset presidenti Aleksandr Lukašenkat tagasi astuma enne, kui riik kodusõtta langeb. 

«Tahaks korrata seda, mida nii ilusti ütles ajakirjanik Svjatlana Kalinkina: «Lahku kaunilt!» ... Kuid enam ei saa, veri (on valatud),» ütles kirjanik usutluses Raadio Vabaduse Valgevene teenistusele.  

Küsimusele, kas ta oleks valmis olema vahendajaks võimu ja protestijate vahel, vastas 72-aastane Aljaksijevitš: «Kui ma oleksin noorem ja poleks haige, siis ilmselt.»

Valgevene nobelist mõistis hukka vägivalla meeleavaldajate vastu ja süüdistas võime sõja kuulutamises oma rahvale. 

Aljaksijevitši sõnul tahab president vaid võimu ja tema soovid viivad verevalamiseni. Kirjanik ärgitas riigipead ametit rahumeelselt maha panema, et ära hoida verist kodusõda enne, kui on liiga hilja. 

Aljaksijevitš on käsitlenud oma teostes muu hulgas Afganistani sõda, naiste olukorda külma sõja keskel ja Tšornobõli tuumakatastroofi. Kolmapäevane usutlus oli kirjaniku esimene avalik seisukohavõtt pühapäevaste vaidlusaluste presidendivalimiste järgsete meeleavalduste teemal.

Riiki pikalt autoritaarselt valitsenud 65-aastane Lukašenka halvustas kolmapäeval protestijaid, öeldes, et nad on kas kuritegeliku taustaga või töötud ja käskis oma valitsusel neile tööd leida. 

Aljaksijevitš ütles end olevat vapustatud märulimiilitsa «ebainimlikust, saatanlikust» tegutsemisest. Tema meelest ei oleks midagi sarnast varem suutnud isegi kujutleda. 

Ta avaldas arvamust, et valitsus on toonud lisajõude Venemaalt. Sarnaseid kinnitamata teateid on levitatud ka sotsiaalmeedias. 

Enne valimisi ütles kirjanik, et kavatseb hääletada Lukašenka peamise oponendi Svjatlana Tsihhanovskaja poolt, kes on praegu põgenenud Leetu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles