Ilves: riik käitub väiklaselt ja ebaõiglaselt

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass. Illustratiivne foto.
Eesti pass. Illustratiivne foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul käitub Eesti riik ekslikult antud kodakondsust ära võttes väiklaselt ja ebaõiglaselt.

«Jälgin mure ja tähelepanuga 15-aastase kaaskodaniku käekäiku, kellelt Eesti riik soovib ammuse näpuvea - või ehk hoopis toonase vastutuleku - tõttu nüüd Eesti passi ja sünnijärgse kodakondsuse ära võtta,» kirjutab president oma Facebooki lehel.

Ametnike sõnul pole selle juhtumi puhul keegi Eesti kodakondsuse saamiseks riigile valetanud. «15 aastat hiljem kunagist «viga» parandades käituks Eesti riik mu meelest väiklaselt ja ebaõiglaselt tema enda ning tema perekonna suhtes. Seadused, meenutan, on inimeste jaoks, mitte inimeste vastu,» leiab president. Ilvese sõnul on siseministri ülesanne leida siin inimlik lahendus ja näha ka probleemi laiemalt.

Mullu tunnistati kehtetuks 63 inimesele välja antud Eesti kodaniku isikut tõendavat dokumenti, ligi pooltel puhkudel oli riik inimesele ekslikult kodakondsuse andnud.

Keskerakondlane Yana Toom pöördus siseministri poole, kuna politsei on alustanud menetlust kodakondsuse äravõtmiseks lapselt, kes sai Eesti kodanikuks 1996. aastal sündides. Lapse isa oli kodakondsuse saamiseks edukalt eksami sooritanud.

Hiljuti aga avastas üks ametnik, et lapse isa sai kodakondsuse kaks nädalat pärast lapse sündimist ning seega pole nooruk sünnijärgne Eesti kodanik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles