USA demokraadid nimetasid Bideni ametlikult oma presidendikandidaadiks

Copy
USA demokraatide nüüd ametlik presidendikandidaat Joe Biden suudleb abikaasa Jilli oma koduosariigis Delaware'is asuvas Brandywine'i keskkoolis, kus naine aastail 1991 kuni 1993 inglise keele õpetajana töötas.
USA demokraatide nüüd ametlik presidendikandidaat Joe Biden suudleb abikaasa Jilli oma koduosariigis Delaware'is asuvas Brandywine'i keskkoolis, kus naine aastail 1991 kuni 1993 inglise keele õpetajana töötas. Foto: Reuters / Scanpix

USA Demokraatlik Partei nimetas teisipäeval Joe Bideni ametlikult oma presidendikandidaadiks, kes astub eelolevatel valimistel vastu vabariiklasest riigipeale Donald Trumpile.

Pretsedenditul suurkogul, mis leidis koroonaviiruse tõttu täiel määral aset veebiülesena, said oma hääle anda kõigi 50 osariigi ja seitsme territooriumi demokraadid.

«Suur, suur tänu teile, kogu südamest,» ütles silmnähtavalt rahulolev Biden oma võitu tähistades otsepildis.

«See tähendab minu jaoks kõike,» lisas ta, tuletades vaatajatele meelde, et peab ametliku kõne kandidatuuri kinnitamiseks neljapäeval, millega pannakse punkt suurkogule.

Tegemist oli formaalsusega, sest Bideni valik on juba mitu kuud olnud iseenesestmõistetav. Juunis oli juba selge, et tal on koos vajalikud hääled ehk üle 3900 valijamehe hääle, mis on vajalik enamuse saavutamiseks.

Ühendriikides esmaspäeval alanud demokraatide parteikongressil said ja saavad peale Bideni hääle ka paljud teised juhtivad demokraadid ja partei tõusvad tähed.

Oma kõne on juba pidanud endine president Jimmy Carter, kes juhtis riiki ühe ametiaja alates 1977. aastast, ning ka endine riigipea Bill Clinton, kelle hoiatuse kohaselt on Trumpi Valge Maja kaosekeerises, selle asemel, et pakkuda vajalikku kompetentsi riiki tabanud kriiside haldamisel.

«Sellisel ajal peaks Ovaalkabinet olema käsukeskus. Selle asemel on see tormi kese. Valitseb vaid kaos,» sõnas Clinton. «Üks asi vaid ei muutu - tema (Trumpi) sihikindlus hoiduda vastutusest ning süüdistada teisi.»

Trump sai avapäeva õhtul tulist kriitikat paljudelt esinejatelt, teiste seas ka endiselt esileedilt Michelle Obamalt, kelle sõnul puudub Trumpil ameti jaoks vajalik iseloom ja oskused.

Eelnevalt salvestatud kommentaarides kutsus Obama ameeriklasi koonduma Bideni selja taha, kes täitis tema abikaasa Barack Obama valitsuses kahel ametiajal asepresidendi rolli.

Michelle Obama sõnul on Trumpi Valge Maja kaose ja lõhestumise pesa, kus puudub täielikult empaatia.

«Donald Trump on meie riigi jaoks vale president. Ilmselgelt ei saa ta hakkama,» ütles endine esileedi harvanähtava otsekohesusega.

Ekspresident Obama kõneleb kolmapäeval, mil sõna võtavad ka demokraatide 2016. aasta presidendikandidaat Hillary Clinton ja Bideni asepresidendikandidaat, California osariigi senaator Kamala Harris.

Koosoleku viimasel päeval, neljapäeval edastab Biden koduosariigist Delaware'ist oma poliitilise suuna kõne, milles tutvustab oma nägemuse peamisi rõhuasetusi.

Trump ütles demokraatide parteikongressi eel, et presidendikandidaat Biden on vasakäärmuslaste marionett. Trump oli esmaspäeval Minnesota osariigis, kus ta esines seadusele ja korrale rõhuva sõnavõtuga. 

«Biden üritab kustutada meie piire, hävitada meie politseid, pesta meie laste ajusid, põlata meie kangelasi, võtta ära meie energiat,» ütles Trump Mankato linnas.

«Bideni võit võib asendada Ameerika vabaduse vasakpoolse fašismiga,» hoiatas Trump. 

Biden tutvustas nädal tagasi Harrist esimesel ühisel kampaaniaüritusel, nimetades teda inspireerivaks naiseks, kes aitab tal «seda riiki uuesti üles ehitada».

Süüdistades Trumpi suutmatuses juhtida riiki koroonaviiruse kriisi ajal, ütles Biden, et tema ja Harris parandavad «segaduse, mille president Trump ja asepresident Pence on tekitanud kodus ja välismaal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles