Põhja-Korea kavandab aasta alguseks parteikongressi

Copy
Keskkomitee ees kõneledes tunnistas Kim Jong-un puudujääke majanduses.
Keskkomitee ees kõneledes tunnistas Kim Jong-un puudujääke majanduses. Foto: KCNA/EPA

Põhja-Korea kommunistlik valitsuserakond kavandab aasta alguseks üsnagi haruldast parteikongressi, teatas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Jaanuaris toimuval kongressil on riigi liidril Kim Jong-unil kavas teatavaks teha uus viisaastakuplaan riigi majanduse arendamiseks.

Keskkomitee ees kolmapäeval kõneledes tunnistas Kim puudujääke majanduses, millele on hoobi andnud koroonaviiruse pandeemia põhjustatud väljakutsed Korea poolsaart ümbritsevas regioonis ja USA juhtimisel kehtestatud sanktsioonid.

Valitsuspartei kogunes täiemahuliseks kongressiks viimati 2016. aastal, mis oli esimeseks 36 aasta jooksul.

KCNA uudises ei mainitud tuumadiplomaatiat Ühendriikidega, mis on ummikseisus.

Lõuna-Korea keskpank teatas juuli lõpus, et Põhja-Korea rahvusvaheliste sanktsioonidega räsida saanud majandus trotsis piiranguid ning kasvas 2019. aastal esimest korda kolme aasta jooksul.

Pyongyang on väga salatsev ja keeldub statistika avaldamisest, jättes teistele võimaluse anda vaid kaudseid hinnanguid. 

Korea Pank (BOK) väitis, et 2019. aastal kasvas Põhja-Korea sisemajanduse kogutoodang 0,4 protsenti, kui aasta varem oli see 4,1 protsendi võrra langenud. Pärast kaheaastast langust põhjendas BOK tõusu eeskätt ehituse, põllumajanduse, metsamajanduse ja kalanduse elavnemisega. Kaevandamine ja tootmine on jätkuvalt languses. 

Vastavalt ÜRO Julgeolekunõukogu 2017. aasta meetmetele on Põhja-Koreal keelatud terase, söe ja plii eksport.

Kimi juhtimisel on Põhja-Korea korduvalt lubanud elustandardi tõusu ning vaikselt on hakatud majandust liberaliseerima, andes suurema tähenduse vabale turule. 

BOK-i hinnangul on Põhja-Korea majanduse maht vähem kui viiekümnendik Lõuna-Korea majandusest ning rahva sissetulek elaniku kohta on seal 26 korda väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles