Paet: Lukašenka on asunud opositsioonijuhte vahistama

BNS
Copy
Urmas Paet otsesaates Otse Postimehest.
Urmas Paet otsesaates Otse Postimehest. Foto: Remo Tõnismäe

Päeval, kui Eesti tähistab riigi iseseisvuse taastamise tähtpäeva, on Valgevene diktaator Lukašenka võtnud selge suuna Valgevene opositsioonijuhtide vahistamiseks, märkis europarlamendi saadik Urmas Paet. 

«Lukašenka on võtnud suuna jõu kasutusele ja repressioonidele, et vastupanu alla suruda. Venemaaga on ilmselgelt kokkulepe edasise osas olemas. Avalikult kinnitab Venemaa muidugi, et Valgevene saab ise hakkama. Kuid siin tuleb silmas pidada, et nii Valgevene julgeoleku kui armee juhtkond on Venemaaga väga tihedalt seotud. Alates õpingutest kuni igapäevase koostööni. Lisaks on formaalselt ka nn liitriigi raamistik Vene ja Valgevene vahel, mis käsitleb ka julgeolekualast koostööd. Seega ei maksa Euroopa Liidu riikide juhtidel lähtuda soovmõtlemisest, et Venemaa jääb Valgevene arengutest justkui kõrvale,» ütles Paet. 

«Paraku on hoiakud Euroopa Liidu läänepoolsetes riikides Valgevene osas ikkagi kõhklevad. Seda ilmestas näiteks Euroopa Komisjoni liikme Bretoni jutt, et Valgevene polegi justkui Euroopa. Bretoni öeldu peegeldab aga paraku laiemat suhtumist. Seda enam on Eestil ja teistel meie piirkonna riikidel suurem roll ja vastutus Euroopa Liidu Valgevene-poliitika adekvaatseks kujundamiseks,» märkis Paet. 

«Edasiste sündmuste olulisim võti on siiski igal juhul valgevenelaste endi kätes. Euroopa Liit saab kujundada laiemat rahvusvahelist keskkonda ning tugevdada vaba ühiskonda soovivate valgevenelaste seljatagust,» lisas Paet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles