Californias laienevad maastikupõlengud

Copy
Maastikupõleng USA California osariigis Boulder Creekis.
Maastikupõleng USA California osariigis Boulder Creekis. Foto: Reuters / Scanpix

USA California osariigi kesk- ja põhjaosas laienevad maastikupõlengud, mis on lõõmanud pea kontrollimatult juba nädala, sundides kümneid tuhandeid inimesi evakueeruma ja hävitades sadu majapidamisi.

Põlengutega võitleb üle 12 000 tuletõrjuja, keda abistavad helikopterid ja kustutuslennukid.

Kolm gruppi tulekahjusid, mida nimetatakse kompleksideks ja mis lõõmavad San Franciscost põhjas, idas ja lõunas, on laastanud ühtekokku 2020 ruutkilomeetri suuruse maa-ala, hävitanud üle 500 hoone ja surmanud viis inimest.

Rohkem kui 140 000 inimesele on antud evakueerumiskorraldus.

Kuberner Gavin Newsom ütles, et kuumalaine ajal puhkenud põlengud on viinud osariigi tuletõrje võimete piirini. 10 osariiki on saatnud abijõude ja ka tehnikat.

Suurim grupp tulekahjusid, mis on saanud nime LNU Lightning Complex, oli reede hommikuks laastanud ühtekokku 89 000 hektarit ja sundinud evakueeruma kümneid tuhandeid inimesi. Seda kustutab rohkem kui tuhat tuletõrjujat.

«Meil on rohkem inimesi, kuid sellest ei piisa. Meil on rohkem õhutuge, kuid sellest ikkagi ei piisa ja seetõttu vajame me abi meie föderaalpartneritelt,» ütles Newsom.

Mõned neist tulekahjudest ähvardavad Napa ja Sonoma maakonna kuulsaid viinamägesid.

Ametnike andmetel on äikesest põhjustatud tulekahjud nõudnud vähemalt viie inimese elu. Neli surnukeha avastati neljapäeval, neist kolm ühest mahapõlenud majast Napa maakonnas.

Kogu osariigis on praegu 560 maastikupõlengut, neist rohkem kui kaht tosinat peetakse suureks.

Põlengute teelt on evakueerunud kümneid tuhandeid inimesi, paljudel on raskusi peavarju leidmisega, kuna koroonaviiruse leviku tõttu ei julgeta minna võimude avatud keskustesse.

Mõned inimesed San Mateo ja Santa Cruzi maakonnas eelistasid magada parklates või Vaikse ookeani randadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles