Sudaani teatel pole Iisraeliga suhete normaliseerimine praegu võimalik

Copy
Mike Pompeo ja Abdalla Hamdok Hartumis.
Mike Pompeo ja Abdalla Hamdok Hartumis. Foto: HANDOUT/AFP

Sudaani peaminister Abdalla Hamdok ütles teisipäeval USA välisministrile Mike Pompeole, et Iisraeliga pole praegu suhete normaliseerimine võimalik.

Hamdoki sõnul puudub riigi praegusel üleminekuvalitusel niivõrd oluliseks sammuks rahva mandaat.

Pompeo saabus teisipäeval Sudaani eesmärgiga ärgitada võimalikult paljusid araabia riike Iisraeliga suhteid normaliseerima.

Eeskujuks on Araabia Ühendemiraadid, kes teatasid 13. augustil rahuleppest Iisraeliga ning lõid kolmanda araabia riigina maailmas Iisraeliga täisväärtuslikud diplomaatilised suhted. 

Iisrael on Sudaaniga ametlikult sõjas ja tal ei ole ametlikke diplomaatilisi suhteid riigiga, mida juhtinud diktaator Omar al-Bashir toetas aastaid islamistlikke võitlejaid.

Eelmisel aastal Bashir kukutati ning üleminekuvalitsus on tõotanud tema ajastule selja keerata.

Ulatuslikud sotsiaal- ja poliitilised reformid käivitanud Sudaan loodab, et Washington kustutab ta varsti terrorismi toetajate mustast nimekirjast ning ta saab täiel rinnal taas rahvusvahelise kogukonnaga lõimuda.

Tihedad sidemed USA liitlase Iisraeliga aitaksid sellele tublisti kaasa ja mõlemad ongi selleks juba samme astunud, ehkki Sudaani poolelt on tulnud segaseid signaale.

Üleminekunõukogu juht Abdel Fattah al-Burhan kohtus veebruaris Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga, kes kuulutas pärast kohtumist, et lepiti kokku koostöös suhete normaliseerimiseks. Sudaani valitsus eitas hiljem lubadust ametlikud suhted luua.

Hiljuti ütles Sudaani välisministeeriumi pressiesindaja Haider Badawi, et pooldab kokkulepet, minister Omar Gamaledinne lükkas aga väite tagasi, ütles, et valitsuses pole asja üldse arutatud, ja vallandas pressiesindaja.

Protestiliikumise Vabaduse ja Muutuste Jõud taga olevad parteid ja kodanikuühendused ütlesid teisipäeval, et valitsusel ei ole mandaati Iisraeliga suhete normaliseerimiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles