Iisraeli ja AÜE kaitseministrid vestlesid kahe riigi suhetest

Copy
Benny Gantz.
Benny Gantz. Foto: Tal Shahar/AP

Iisraeli kaitseminister Benny Gantz ja Araabia Ühendemiraatide (AÜE) kaitseminister Mohammed bin Ahmad al-Bawardi vestlesid teisipäeval edasistest sammudest kahe riigi suhete normaliseerimisel, teatas riiklik meedia.

Suhete normaliseerimise lepingu sõlminud Iisraeli ja Araabia Ühendemiraatide vahel avati kuu keskel telefoniühendus.

«Kaitseministrid väljendasid veendumust, et kokkulepe parandab regioonis rahu ja stabiilsuse võimalusi ning kujutab positiivset sammu selles suunas,» edastas AÜE riiklik uudisteagentuur WAM. 

«Mõlemad märkisid, et ootavad kommunikatsioonikanalite parandamist ja kindlate kahepoolsete suhete loomist eriti nende oma riikide, aga kogu regiooni hüvanguks,» lisati uudises.

Iisraeli visiidile saabunud USA välisminister Mike Pompeo tunnustas esmaspäeval Iisraeli ja Araabia Ühendemiraatide suhete normaliseerimist ja avaldas lootust, et seda teevad ka teised araabia riigid. 

«Olen väga lootusrikas, et seda eeskuju järgivad ka teised araabia maad,» ütles Pompeo Jeruusalemmas kohtumisel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Netanyahu ütles, et USA presidendi Donald Trumpi vahendusel saavutatud kokkulepe AÜE-ga aitab kaasa rahule ja stabiilsusele regioonis.

«Usun, et see juhatab sisse uue ajastu. Loodan, et meil on tulevikus, võib-olla juba lähitulevikus head suhted ka teiste araabia maadega,» sõnas peaminister.

Iisraeli ja AÜE kokkulepet nimetas Netanyahu mõõdukate liiduks radikaalide vastu. 

Washington loodab, et Iisraelil õnnestub normaliseerida suhted juudiriigi vastu traditsiooniliselt vaenulike regiooni riikidega, et moodustada tugevam piirkondlik liit ühise vaenlase Iraani vastu.

Pompeo rõhutas Jeruusalemmas taas president Trumpi eesmärki, et Iraan ei saaks eales tuumarelva ja kutsus rahvusvahelist üldsust säilitama Teherani suhtes relvamüügiembargot. 

Pompeo külastab viiepäevase Lähis-Ida ringreisi käigus ka Sudaani, Araabia Ühendemiraate ja Bahreini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles