Turu-uuringud: Reformierakonna toetus jäi augustis Keskerakonnale alla (13)

BNS
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Raul Mee

Kui Norstat Eesti iganädalased küsitlused näitavad stabiilselt erakondade reitingutabelis Reformierakonnale mäekõrgust ülekaalu, siis ERR-i tellimusel tehtud Turu-uuringute AS-i augustikuine küsitlus tõi ootamatu muutuse erakondade toetusreitingute pingereas ehk Reformierakond jäi toetuselt Keskerakonnale alla.

Keskerakonda toetas Turu-uuringute augustikuises küsitluses 26 protsenti vastanutest, mida on protsendipunkti võrra vähem kui juunis, mil Turu-uuringud viimati erakondade toetust mõõtsid. Reformierakonna toetus oli Turu-uuringute küsitluses augustis 23 protsenti. Juulis Turu-uuringud küsitlust läbi ei viinud, kuid veel juunis oli suurima opositsioonipartei toetus veel 33 protsenti, kirjutab ERR-i uudisteportaal

Keskmisest suurema muutuse tegi ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakonna (EKRE) toetus, mis viimaste kuude 15-16 protsendilt kerkis augustis 20 protsendile. Seega on Turu-uuringute küsitluse järgi Keskerakond, Reformierakond ja EKRE toetuselt üksteisest mitte väga kaugel - toetused vastavalt 26, 23 ja 20 protsenti.

Neljandal-viiendal kohal olid augustis üsna võrdse toetusega Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja parlamendiväline Eesti 200 - toetused vastavalt kümme ja üheksa protsenti.

Isamaa toetus oli augustis viis protsenti, mis tõstis nad taas üle valimiskünnise - juunis oli Isamaa toetus Turu-uuringute küsitluses kolm protsenti.

Turu-uuringute sotsioloog Tõnis Stamberg selgitas toetuse langust sellega, et juunikuine toetus oli Reformierakonnale viimaste aastate kõrgeim, kuid üldiselt on see olnud madalam ja seetõttu pole kukkumine üldises plaanis nii suur. Lisaks tõi ta välja Reformierakonna vähese pildil oleku meedias ning inimeste vähese huvi poliitika vastu suvekuudel.

«Kui ma isiklikus plaanis vaatan, siis ma näen seda, et ega peale Jürgen Ligi ei oskagi välja tuua kedagi Reformierakonnast, kes oleks viimasel ajal sõna võtnud,» sõnas Stamberg.

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti AS-i viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,4, Keskerakonda 21,7 ja EKRE-t 16,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Nädalaga kasvas Reformierakonna toetus 1,1 protsendi võrra ning Keskerakonna toetus kahanes ühe protsendi võrra. 

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 8,6 protsendi Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8,4 protsebdi ning Isamaa 5,9 protsendiga. Eesti 200 kasvatas oma toetust nädalaga ühe protsendi võrra ning tõusis populaarsuselt neljandaks erakonnaks. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles