Tuhanded LAVi mootorratturid avaldavad meelt talunike tapmise vastu

Copy
Mootorratturite meeleavaldus LAV-is.
Mootorratturite meeleavaldus LAV-is. Foto: AFP/ Scanpix

Tuhanded mootorratturid sõitsid laupäeval Lõuna-Aafrika Vabariigi valitsushoone ette Pretorias, et avaldada meelt talude ründamise ja rassismi vastu.

Nad asetasid hoone ette mustvalgeid riste, mille küljes olid kirjad president Cyril Ramaphosale, kellel paluti vägivallale lõpp teha.

Ristid ja valged roosid asetati Union Buildingsi ees oleva terasaia varbade vahele, hoones asuvad kabinetiministrite ja presidendi tööruumid.

Hinnanguliselt võttis meeleavaldusest osa 5000 inimest, kellest osal olid seljas valged T-särgid ja jakid, ees maskid ning käes vägivallavastased plakatid.

«Kui farmerid ei saa õiglust, ei saa valitsus rahu,» seisis ühel terasaiale riputatud plakatil.

Sarnased meeleavaldused toimusid ka paljudes teistes suuremates ja väiksemates linnades.

«Riik peab kuulutama talunike mõrvade takistamise prioriteediks ning mõistma, et rassism ei puuduta mitte ainult musta- vaid ka heledanahalisi,» lausus AFP-le meeleavalduse 60-aastane organisaator Frikkie Geyser.

57-aastane meeleavaldaja Brandus van Jaarsveld teatas: «Me ei tohi kaotada enam ühtegi talunikku».

«On toimunud liiga palju talunike mõrvu, iga elu loeb ja mõrvad peavad lõppema,» lausus rattur Micheline Botha.

Riigis 9 protsenti elanikkonnast moodustava heledanahalise elanikkonna õiguste eest seisev vabaühendus AfriForum teatas, et tänavu on registreeritud 216 talunike rünnakut, neist 26 mõrvad.

Rühmituse sõnul on sihtmärgiks mitte vaid heledanahalised, vaid ka mustanahalised ja India päritolu talunikud.

Farmerite sõnul vähenes rünnakute arv märkimisväärselt aasta esimestel kuudel tänu koroonaviiruse liikumispiirangutele, kuid juunist alates on rünnakute arv järsult kasvanud.

LAVis pannakse üldiselt toime palju mõrvu. 2020. aasta aprillile eelnenud 12 kuu jooksul registreeris politsei 21 325 tapmist, mis on aastataguse perioodiga võrreldes 1,4 protsendi võrra rohkem ning tähendab, et päevas sooritatakse keskmiselt 58 mõrva.

Mõrvatuist 49 olid talunikud.

Politseiminister Bheki Cele ütles möödunud kuul parlamendile, et talude ohutuse probleemi suhtutakse väga tõsiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles