Video ⟩ Soome üritab vältida piiri sulgemist Eestiga (2)

Andres Einmann
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu ja Soome välisminister Pekka Haavisto.
Välisminister Urmas Reinsalu ja Soome välisminister Pekka Haavisto. Foto: Erlend Štaub

Soome välisminister Pekka Haavisto ütles täna Tallinnas koos välisminister Urmas Reinsaluga antud ühisel pressikonverentsil, et Soome üritab koroonaviiruse leviku tingimustes võimalusel vältida piiri sulgemist Eestiga.

Haavisto nentis, et kevadise viiruspuhangu ajal oli näha, kuidas Euroopa riigid tegid viiruse tõrjeks väga erinevaid otsuseid ja võitluses viirusega kasutati erinevaid lähenemisi. Haavisto sõnul oleks sellel omad eelised, kui Euroopas kehtiksid koroonaviiruse vastases võitluses kõikjal samasugused reeglid.

«Me üritame hoida piirid lahti,» ütles Soome välisminister ja lisas, et piiride sulgemisel on ka märkimisväärne majanduslik mõju.

Ka välisminister Urmas Reinsalu peab oluliseks, et Euroopa Liidu sees hoitaks ära piiride täielik sulgemine. «On oluline hoida mõlemal pool piiri samasuguseid piiranguid,» ütles ta.

«Pakkusin välja erinevaid võimalusi, milliste usaldusmeetmetega saaks ilma täieliku karantiinikohustuseta vältida viiruse levikut üle Eesti-Soome piiri. Tegin ettepaneku taaskäivitada Eesti-Soome kahepoolne COVID-19 töörühm, et infovahetust ja koostöövõimalusi piiriülese liikumise reeglite osas asjaomaste ametiasutuste vahel täpsemalt edasi arutada. Mul on hea meel, et Soome selle ettepanekuga nõustus,» sõnas Reinsalu.

Lisaks arutasid ministrid võimalikku ühist tegevust Eesti ja Soome ettevõtluse ekspordivõime toetamiseks COVID-19 kontekstis.

Reinsal sõnul kavatseb ta lähiajal vestelda oma Ungari kolleegiga, kuna Ungari teatas, et sulgeb koroonaviiruse leviku tõkestamiseks 1. septembrist oma piirid. «Ma tahan täpsustada oma Ungari kolleegiga detaile ja rääkida sellest, kuidas saavad Eesti inimesed Ungarist sisse ja välja liikuda,» ütles ta.

Ministrid andsid kell 11.30 pressikonverentsi, mida sai jägida otsepildis Postimehe vahendusel. Paegu on pressikonverentsi salvestus järelvaadatav.

Täna hommikul kohtusin Soome välisminister Pekka Haavisto ka president Kersti Kaljulaidiga. «Jagasime muret demokraatlike protsesside mahasurumise pärast Valgevenes, samuti arutasime sügisesi kroonviiruskriisi väljakutseid,» teatas president.

Soome välisminister Pekka Haavisto ja president Kersti Kaljulaid.
Soome välisminister Pekka Haavisto ja president Kersti Kaljulaid. Foto: Presidendi kantselei
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles