OTSEPILT ⟩ Eesti Üliõpilaskondade Liit ja kodanikuaktivistid arutlevad välistudengite teema üle

Postimees
Copy
Estonishing Evenings.
Estonishing Evenings. Foto: facebook.com

Eesti valitsuse poliitikakujundajad soovivad Eestist eemal hoida väljaspool Euroopa Liitu asuvad üliõpilased, samal ajal kui üliõpilasorganisatsioonid toetavad välistudengeid Eestis.

Sõltumatu valitsusväline organisatsioon Estonishing Evenings ja Eesti Üliõpilaskondade Liit arutlevad 31. augustil Tallinna Erinevate Tubade Klubis põhjalikumalt välistudengite ümber tekkinud hetkeolukorra ning teema põhjuste ja tuleviku üle.

Eestisse saabub igal aastal üha suurem hulk rahvusvahelisi üliõpilasi erinevatest riikidest. Eelmisel aastal oli väljastpoolt Eestit saabuvaid välisüliõpilasi 12 protsenti (üle 5500 inimese) üliõpilaste koguarvust. See tähendab välisüliõpilaste arvu enam kui viiekordset kasvu võrreldes vaid 10 aasta taguse ajaga.

Välistudengite arvu kiire kasv pole olnud kahjuks poleemikata. Tuginedes väidetavale potentsiaalsele ohule riigi julgeolekule, on Eesti siseministeerium loonud seaduseelnõu, mis kavatseb piirata väljaspool Euroopa Liitu asuvate üliõpilaste õigusi. Seda eelnõud arutatakse septembris Riigikogus.

Lisaks on Tallinna Tehnikaülikool teatanud, et nad ei võta alanud õppeaastaks vastu rahvusvahelisi üliõpilasi kolmandatest riikidest, kus on kõrge koroonaviiruse määr, viidates rahvatervise probleemidele. See otsus on tekitanud nördimust üliõpilaste seas, keda see puudutab.

Seega on oluline laiem arutelu, kui avatud peaks Eesti olema välistudengitele. MTÜ Estonishing Evenings koos Eesti Üliõpilaskondade Liiduga arutlevad teemal lähemalt, võttes arvesse hetkeolukorda, selle põhjuseid ja arengupotentsiaale.

Õhtu algab põhjaliku ülevaatega statistikast ja hetkeseisust, mille esitab Eero Loonurm organisatsioonist Study in Estonia. Ettekandele järgneb põhjalik paneeldiskussioon, millest võtavad osa: Daniele Monticelli, Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste kooli itaalia ja semiootika professor; Eleri Pilliroog, Eesti Üliõpilaskondade Liidu esinaine; Karl Sander Kase, Isamaa kommunikatsioonijuht; Anna Miller, Ukrainast pärit Tallinn Ülikooli tudeng.

Kogu ürituse jooksul tutvustatakse välistudengite isiklikke lugusid, selgitades, miks nad valisid just Eestis õppimise ning milliseid eeliseid ja puuduseid nad on kogenud.

Uksed avatakse kell 18.30 ja üritus algab 31. augustil kell 19 Tallinnas Telliskivi loomelinnakus, Erinevate Tubade Klubis. Ürituse veebiülekande edastavad Postimees ning ingliskeelne veebiajakiri Estonian World.

Koostöös veebiajakirjaga Estonian World ja Telliskivi Loomelinnakuga korraldatud sari Estonishing Evenings on juba 2017. aastast korraldanud inglise keelseid üritusi, kus võõrustatakse erinevaid esinejaid, kes avaldavad oma seisukohti ja kogemusi aktuaalsetel teemadel, mis puudutavad nii eestlasi kui Eestis elavaid välismaalasi. Siiani on MTÜ Estonishing Evenings korraldanud üle 20 ürituse, kus on osalenud üle 2000 inimese 65-st erinevast riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles