3 põhjust, miks tasub külastada linnamägesid

Copy
Foto: Komunikacijos delikatesai UAB

Juba mõnda aega on inimesed käinud puhkamas võõrastel maadel. Kahjuks on mitmed riigid maailmas tekkinud eriolukorra tõttu oma piirid sulgenud, andes meile aga hea võimaluse paremini tundma õppida oma imelist maad.

Kas traditsioonilised Leedu kuurordid on muutunud juba igavaks? Otsige seninägematuid kohti ja minge seiklema. Meie maa on täis väheuuritud kohti ja peidab endas hulgaliselt saladusi, mis ootavad avastamist ja tundmaõppimist.

Kuidas leida huvitavaid kohti, mida külastada?

Võib kuulata sugulaste-sõprade soovitusi või kasutada internetti. On palju artikleid ja spetsiaalseid saite, kus nimetatakse täpseid marsruute ja huvipakkuvaid kohti. Näiteks on saidil Magic Lithuania loetletud hulgaliselt loodus- ja arhitektuuriobjekte, mis meeldivad turistidele.

Ühed populaarsemad neist on linnamäed. Need on laiali üle kogu Leedu, mistõttu tuleks kavandada marsruut, et näha teel võimalikult palju huvitavaid kohti.

Miks tasub külastada linnamägesid ja mis teeb need eriliseks?

Esiteks on tegu ajaloolise pärandiga, mis on täis intrigeerivaid lugusid ja esivanemate kogemusi. Teatavasti pole Leedus suuri kõrgeid kaljusid, mis suudaksid kinni pidada vaenlase rünnakuid, või kõrguvaid tasandikke ja künkaid. Seetõttu pidid inimesed ise ehitama kaitsvaid kindlustusi ja vormima kõrgemaid künkaid selliseks, et neile saaks rajada linnuse.

Meie maa pole ainus, kus on kasutatud sellist kaitsmisviisi. Euroopas leidub linnamägesid, mis on rajatud mitu tuhat aastat enne Kristust. Maalinnade otstarve on küll olnud seotud paiksete ja rändavate kogukondade konfliktsete suhetega, kuid nende kaitserajatiste tegelikku sünnilugu katab siiski saladuse loor.

Teadlaste sõnul hakati esimesi maalinnu ehitama Lähis-Idas 10–9 tuhat aastat tagasi. Esimesed Leedu maalinnad arvatakse olevat kerkinud umbes I–II sajandil eKr. Enamasti kasutati kaitseotstarbel olemasolevat maastikku, muutes küngaste nõlvad järsemaks ning ümbritsedes need kaitsevallide ja -kraavidega. Üks selliseid paremini säilinud objekte on Kernavė linnamäekompleks.

Teine põhjus, miks linnamägede ajalugu tasub tundma õppida, on nende paganlik pärand. Kaitse- ja võitlusotstarve polnud ainsad. Maalinnades viidi läbi ka usulisi ja müstilisi riitusi, mis jäid meie ühiskonnas lõpuks kristlusele alla.

Linnamägedest hõngub ajaloo keerdkäikudesse eksinud balti maailmavaadet. See on meie unustatud side looduse ja selle rütmiga, nii et kui soovite taastada oma kasakaalu ja vabaneda linnastressist, ootab teid alati linnamägede salapärane ilu.

Näiteks on Žemaitijas asuv Lopaičiai linnamägi tuntud oma märgistatud kivide, tohutute ringikujuliselt paigutatud rahnude ja pühaks peetava allika poolest. Sealne loodusrada muudab piirkonna ja selle müstiliste objektide avastamise lihtsaks.

Jah, igal linnamäel on oma ajalugu ja eriline aura, mis mähib endasse kõik saabuvad uudishimulikud külastajad.

Kolmas ja mitte vähem tähtis motiiv on pilgule avanev maastik. Paljud külastatavad linnamäed on tehtud turistidele mugavaks, nii et leiate sealt trepid ja puhkesaarekesed. Mäest üles ronimine on paras sport, kuid tippu jõudmisel tasub pingutus end kuhjaga ära. Seal võib kogeda piiritut vabadusetunnet ja haarata silmadega kõike, milleni pilk ulatub.

Koos looduse puhta energiaga ümbritseb seda paika esivanemate aura. See on kordumatu tunne, mille pärast tasub oma maad ja selle ajalugu tundma õppida. 

Leedu linnamäed

Esitame saidil Magic Lithuania toodud linnamägede loetelu.

  • Naujosios Rėvos
  • Strėvos
  • Vilijampolės, Veršvų
  • Stirnių
  • Jiesios
  • Sudargase kompleks
  • Kernavė kompleks
  • Gudelių
  • Mantinionių
  • Bražuolės
  • Žemosios Panemunės
  • Pikutiškių

See loetelu pole täielik, sest Leedus on linnamägesid: ühed neist on turismi jaoks kohandatud, teised mitte. Niisiis võite marsruuti kavandada huvist linnamägede ajaloo vastu ja lihtsalt tundest, milliseid neist külastaksite kõige meelsamini.

Copy
Tagasi üles