Läti võib panna Eesti Covid-19 riikide «kollasesse nimekirja»

Copy
Penuja Eesti Läti piir.
Penuja Eesti Läti piir. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eestist võib saada reedeks Läti niinimetatud kollase nimekirja riik, mis tähendab, et Covid-19 nakkusjuhtude hulga tõttu tuleb sealt saabuval inimesel jääda 14 päevaks eneseisolatsiooni, ütles Läti haiguste kontrolli ja ennetuskeskuse nakksuhaiguste osakonna juhataja Jurijs Perevoščikovs.

Perevoščikovs märkis, et nakkusohtu ei mõjuta ainult juhtumite arv, vaid ka reisijate hulk antud riigist. Näiteks pole Leedus ja Eestis nakatumise tase nii kõrge kui Hispaanias, kuid esimesest kahest tuleb Lätti oluliselt rohkem reisijaid.

Leedus oli teisipäevastel andmetel 16,8 koroonaviiruse nakkusjuhtu 100 000 elaniku kohta, mis ületab kehtestatud 16 juhtumi piiri, ütles epidemioloog. Eestis on viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta 15,7.

Lätis on 4,2 juhtumit 100 000 elaniku kohta, mis on viimase kahe nädala Euroopa madalaim näitaja.

Läti teeb päevas keskmiselt 1900 Covid-19 testi, neist on positiivseid umbes 0,4 protsenti. Nädalas avastatakse 15-56 koroonapositiivset, mis tähendab, et nakkus ei ole levinud.

Euroopas on uute nakkusjuhtude arv viimase kahe nädalaga peaaegu kolmekordistunud. Kahe nädala eest oli Euroopas keskmiselt 16 nakkusjuhtu 100 000 elaniku kohta, nüüd aga 46.

Lätis on suur osa ehk 33 protsenti uutest koroonanakkustest imporditud. Kõige sagedamini on need seotud reisidega Ühendkuningriigist, Ukrainast, Venemaalt, Eestist ja Prantsusmaalt.

Reinsalu: kui reedel on nakkusmäär üle 16, siis laupäevast läheb Läti meile lukku

Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Remo Tõnismäe

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul kinnitas Läti välisminister eile, et nad on nõus arutama Balti mulli reeglite muutmist, kuid kui selles ei leita kõigi osapoolte kokkulepet, siis hakatakse Eestile ja Leedule kehtestama koroonareegleid. 

«Eesti huvi on täielikult seda mulli säilitada, esitasime oma ettepanekud teatud meetodite muutmiseks,» lisas Reinsalu. 

Kui reedel peaks tõusma nakkuskordaja üle 16, siis laupäevast alates hakkavad eestlastele Lätti minnes kehtima isolatsiooninõuded. «See tähendab, et kaup saab liikuda, kuid tuleb arvestada Läti reeglitega  – tuleb täita tervisedeklaratsioon ja kaks nädalat karantiinis olla,» selgitas Reinsalu. 

Välisministri sõnul oleks see hoop Lätist tulevale turismile. «Kui me eeldame, et inimesed on seadusekuulekad, siis suure tõenäosusega nad väldivad riigi külastamist, kust naastes peavad nad kaks nädalat karantiinis olema,» nentis Reinsalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles